https://www.gerb.bg/bg

Финансовата инспекция и НАП проверяват БЕХ (ВИДЕО)

Разпореждането на Министерски съвет предвижда Българския енергиен холдинг (БЕХ) да изплати дивидент в размер на 1 млрд. 578 млн. лв., както е заявил в първия си отчет от 3 февруари 2023 г. От дивидента се изключват всички болници, всички психиатрични заведения, всички ВиК дружества, Национална компания „Индустриални зони“ и още една инвестиционна компания, свързани със зоните.

За това настоя финансовият министър Асен Василев на брифинг след извънредното заседание на Министерски съвет. Коментарът си той направи във връзка с промяна за разпореждането за дивидента от държавните предприятия, което правителството ще събере и ще бъде включен в бюджета.

Той обясни, че към дата 6 февруари 2023 г. БЕХ публикувал публичен отчет, в който се посочва, че печалбата за 2022 година е 1 млрд. 578 млн. лв. За същото е уведомено и Министерство на финансите с писмо от Министерство на енергетиката, подписано от заместник-министър Еленко Божков, част от служебния кабинет. 100% дивидент от БЕХ означава БЕХ да внесе в хазната 1 млрд. и 578 млн. лв. Това под никакъв начин не поставя под риск енергетиката, успокои финансовият министър.

Той добави, че на 21 април 2023 г. БЕХ публикувал нов отчет – в този отчет печалбата вместо 1 млрд. 578 млн. лв. е обявена печалба от 640 млн. лв. За тези 2 месеца след изтичането на годината счетоводителите на БЕХ заедно с неговите одитори са открили, че печалбата на холдинга е била с 1 млрд. лв. по-малка, отколкото предварително обявената от БЕХ печалба през февруари месец. Това е силно притеснително и е пусната проверка на Държавна финансова инспекция (АДФИ) в БЕХ, както и се е самосезирала НАП, за да се види дали няма укриване на печалба и оттам на данъци, посочи Василев.

Според него по предварителната информация предоставена от БЕХ този счетоводен срив в печалбата след завършването на годината се дължало на отписване на вземанията или преоценка на възможността той да си събере дадени кредити. Голяма част от кредитите, които БЕХ заявява, че няма да може да събере – 770 млн. лв. са кредити, които е дал на своите собствени дъщерни компании, обясни финансовият министър.

Той е възмутен, че между 3 февруари 2023 г. и 21 април 2023 г. БЕХ е открил, че неговите собствени дъщерни дружества няма да могат да върнат кредити в размер на 770 млн. лв., които холдингът е предоставил на своите дъщерни компании. Това е силно притеснително, ако наистина е факт и ако се окаже, че компаниите могат да върнат тези 770 млн. лв. означава, че БЕХ е направил счетоводна загуба, без тя да е реална. И в двата случая това е доста притеснително поведение на ръководството на БЕХ, изтъкна Василев.

Гледайте повече във видеото:

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg