https://www.gerb.bg/bg

Европейските страни затягат границите

Снимка: (архив) iStock

Европейският съюз се сблъсква с увеличаване на легалните и нелегалните пристигащи мигранти, което кара някои държави-членки временно да въведат отново граничен контрол в рамките на Шенгенската зона за свободно движение.

Шенгенските правила на блока позволяват подобни действия в крайни случаи, които се считат за сериозни заплахи за вътрешната сигурност или обществения ред.

Австрия въведе проверки на границата си с Чешката република през октомври, които ще продължат до 6 декември.Съшо така, граничния контрол със Словения и Унгария бе удължен до май 2024 г., позовавайки се на натиск върху системата за приемане на убежище, заплахи от трафик на оръжие, престъпни мрежи, свързани с войната в Украйна, и контрабанда на хора.

През август Дания затегна граничния контрол за пристигащи, включително тези от страни от Шенген, на летището в Копенхаген, за да повиши сигурността след инциденти с изгаряне на Корана.

Дания удължи проверките на датско-германската сухопътна граница и в пристанища с фериботни връзки с Германия до май 2024 г., според доклад на Европейската комисия .

Правителството заяви, че реагира на увеличаването на незаконната миграция и посочи заплахите, породени от тероризма и организираната престъпност, шпионажа на чуждото разузнаване и войната в Украйна.

Германия обяви контрол през септември по сухопътните си граници с Полша, Чешката република и Швейцария, който ще остане в сила до 4 декември. Берлин каза, че трябва да отговори на имиграционния скок и високите нива на контрабанда.

Германия, която има най-голямата икономика в Европа, отбеляза рязко увеличение на молбите за убежище за първи път тази година.

Берлин също удължи сухопътните гранични проверки с Австрия до май 2024 г., заявявайки, че това е в отговор на това, което той нарече напрежение в системата си за приемане на убежище, заплахи за сигурността, свързани с тероризма в Близкия изток и войната в Украйна.

Италия възстанови полицейските проверки на североизточната си сухопътна граница със Словения от 21 октомври, заявявайки, че някои транзитно преминаващи мигранти по Балканския маршрут може да са терористи.

Контролът ще бъде в сила поне до 9 декември. Вътрешният министър Матео Пиантедоси каза през октомври, че вероятно ще бъде удължен до следващата година.

Норвегия, която принадлежи към Шенгенското споразумение, но не е член на ЕС, възстанови граничния контрол в своите пристанища с фериботни връзки към Шенгенското пространство от 12 ноември. Тя посочи заплахи за своята наземна и офшорна инфраструктура, и от чуждите разузнавателни служби.

Тези проверки трябва да продължат до 5 май 2024 г.

Полша удължи временния контрол на границата си със Словакия до 3 декември, като посочи усилията на мигрантите да влязат незаконно оттам.

Правителството беше разтърсено от скандал с „визи срещу пари“ по-рано тази година, когато опозицията го обвини, че е съучастник в система, при която хората получават визи с ускорени темпове без подходящи проверки, след като са платили на посредници.

Швеция засили проверките през август на своите граници, като даде на граничната полиция повече правомощия, включително претърсвания на хора и увеличено използване на електронно наблюдение.

Същия месец правителството повиши нивото на заплаха от тероризъм в Швеция , заявявайки, че е осуетило атаки, след като изгарянето на Корана предизвика заплахи от ислямистки бойци.

От ноември той удължи граничните проверки до май 2024 г.

Франция въведе отново контрола по границите си с членовете на Шенген, позовавайки се на това, което нарече терористични заплахи. Контролите трябва да продължат до 30 април 2024 г.

Вътрешният министър Джералд Дарманин обяви засилени мерки за сигурност през октомври на белгийската граница след убийството на двама души от нападател в Брюксел.

Правителството на Словакия на 20 ноември одобри задържането на временен контрол на границата с Унгария до 23 декември. Правителството се стреми да ограничи броя на нелегално пристигналите, след като каза през ноември, че е задържало приблизително 500% повече мигранти, пристигнали нелегално тази година в сравнение с 2022 г.

На 17 ноември Словения удължи граничния контрол с членовете на Шенген до 9 декември. Правителството посочи въоръжени конфликти в Украйна, Близкия изток и Африка и повишени заплахи от организирана престъпност и тероризъм.

Словения също така планира да въведе отново контрол на тези граници за шест месеца, от 22 декември.

През октомври Словения разположи полиция на граничните пунктове с Хърватия и Унгария.

Финландия на 24 ноември временно затвори всички с изключение на един от своите осем пункта за преминаване на пътници към Русия, след като повече от 700 мигранти пристигнаха на различни гранични пунктове в рамките на две седмици.

Хелзинки твърди, че Москва е отговорна за транспортирането на необичайно голямото количество мигранти до нейната граница, което Кремъл отрича.

Все още не е обявена дата за повторно отваряне.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

Ким Чен Ун наблюдава теста на тактически балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун e наблюдавал в петък...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg