https://www.gerb.bg/bg

ЕЦТП се възмути от мотивите на съда за условната присъда на убиеца на пътя от Шумен

Снимка: (архив) iStock

Европейският център за транспортни политики е силно възмутен от условната присъда, която Варненският апелативен съд постанови на Жечко Кюркчиев, причинил смъртта на 22-годишната Светомира Накева при катастрофа в Шумен.

Според ЕЦТП е недостойно един съд да намира като най-главен аргумент за оправдание експертен доклад за дефицит в инфраструктурата, вместо да прецени, че извършителят е бил добре запознат с мястото, както и че е могъл абсолютно съзнателно да предприеме правилните действия и да спазва правилата за движение.

От организацията посочват, че преди повече от година екип от нейни експерти е извършил инспекция на кръговото кръстовище в Шумен, където на 28 септември 2022 г. 18-годишният към момента на инцидента водач с превишена скорост помете автомобила на 22-годишната жертва.

Инспекцията е била осъществена по молба на близките на жертвата, като след нея е изготвен доклад с конкретни факти и препоръки за нуждата от корекция в конструкцията на кръговото бул. „Симеон Велики“ и изхода от магазин „Практикер“.

След публикуването на доклада от ЕЦТП многократно са настоявали коригирането да стане веднага, защото мястото е опасно по принцип.

По същия начин са настоявали и че експертният им доклад по никакъв начин не оправдава водача, чиито нарушения според организацията са също толкова очевидни, както и нелепия вид на т.нар. кръгово.

Фактите са ясни: Млад и неопитен шофьор, каращ с превишена скорост мощен автомобил, неспазващ правилата за движение. В допълнение – положителна проба за наркотици„, обобщават от ЕЦТП и допълват, че впоследствие пробата се е оказала отрицателна, а автомобилът на извършителя мистериозно е изгорял на паркинг на МВР и по този начин голяма част от доказателствата изчезнаха.

По отношение на решението от преди дни на Варненския апелативен съд да постави условна присъда за Кюркчиев с отложено с 5 години изпълнение, от ЕЦТП отбелязват, че проблемите са твърде много.

Те посочват, че фактите в доклада им са били потвърдени както от Окръжната прокуратура в Шумен, така и от Държавната агенция за безопасност на движението. Отбелязват, че Кюркчиев е карал със 103 км/ч при ограничение от 50 км/ч и е отнел предимството на автомобила на Светомира.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, е единственият осъден от бандата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg