https://www.gerb.bg/bg

Ердоган не успя да реанимира зърнената сделка

Снимка: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Турция е готова да влезе в ролята на посредник по урегулиране на украинския конфликт. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган в края на продължилите повече от три часа преговори с руския президент Владимир Путин.

Ние сме настроени решително да продължим да полагаме усилия по установяване в нашия регион на мир, стабилност и развитие. Ние и преди сме встъпвали в ролята на домакин на преки преговори между страни от конфликта, заяви Ердоган в рамките на съвместен брифинг, който държавните глави дадоха в Сочи. По мнението на Ердоган възможностите за преговори между Русия и Украйна зависят от позициите на Киев, и ебезусловно е необходимо Украйна да смекчи своята позицията„, цитира думите на Ердоган държавната агенция ТАСС.

Преговорите обаче приключиха без обещание за подновяване на Зърнената сделка, каквато бе и предварително анонсираната основна тема. Макар и недиректно казано, но това следва от изявленията и на двамата президенти Владимир Путин и Ердоган.

Ние оставаме готови да разгледаме възможностите за реанимация на зърнената сделка само ако бъдат изпълнени всички договорености, които касаят руския агроекспорт, заяви Путин. Руският президент отново обвини Киев, че използва хуманитарните коридори за терористични атаки, в същото време, в което Русия е обезпечавала безопасността по зърнения коридор. По мнението му Западът е излъгал Русия по повод хуманитарния характер на зърнената сделка.

На фона на това Русия има намерение да продължи износа на продоволствия, като се напомня и че Русия е близко до завършване на преговорите с шест африкански страни по доставката на зърно.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции, наложени след инвазията на Русия в Украйна, Москва настоява за сваляне на ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките, тъй като възпрепятстват доставките. Едно от основните искания на Москва е Руската земеделска банка да бъде отново свързана към системата за международни разплащания SWIFT.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в четвъртък, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров „набор от конкретни предложения“, насочени към съживяване на сделката, но явно те не са удовлетворителни. 

Русия блокира украинските черноморски пристанища, откакто нахлу в своя съсед през февруари 2022 г. и заплаши да третира всички плавателни съдове като потенциални военни цели. В средата на юли месец Русия се оттегли и от инициативата под егидата на ООН Зърнената сделка, която позволи на Украйна да изнася десетки милиони метрични тонове продукция. Веднага след това обект и цел на руските атаки станаха и украинските пристанища в Одеска област.

Путин няма нужда от зърнената сделка, тя е нужна на Украйна и Ердоган. За Путин е по-добре да няма такава сделка, защото, първо, тя дава пари на Украйна, и второ, пречи на Русия да я атакува, а и самата тя да прави пари. При липса на украински износ цените на световните борси със сигурност ще се повишат.

Тази година Русия ще събере втората зърнена реколта след миналогодишния рекорд. За втора поредна година реколтата плюс запасите ще надхвърли 100 млн. тона. Всичко това трябва да отиде някъде, а основният конкурент в региона е именно Украйна. Освен това самата Русия прави сметките си ведно с реколтата от „новоприсъединените райони“.

Доскоро Украйна изнасяше зърно по три маршрута: през Истанбул, докато беше в сила сделката за зърно, през дунавските пристанища и за Европа с камиони и с железница. Путин пресече първия маршрут, като се оттегли от сделката за зърно и бомбардира пристанището на Одеса. Вторият маршрут, който той се опитва да пресече сега, като почти ежедневно изпраща руски дронове да опожаряват складове за зърно в дунавските пристанища.

Остава и трети път: през Молдова, през Полша и други сухопътни пътища към ЕС, но източноевропейските производители се плашат от евтините украински стоки, коментира BBC.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Румънският премиер очаква падане на визите за САЩ от октомври

Премиерът на Рунъния Марчел Чолаку заяви в неделя, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg