https://www.gerb.bg/bg

Ердоган нарече Израел „държава на терора“ и остро разкритикува Запада

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, снимка: EPA/NECATI SAVAS

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Израел е „държава на терора“, извършваща военни престъпления и нарушаваща международното право в Газа, като изостри многократните си критики към израелските лидери и техните поддръжници на Запад, предава „Ройтерс“.

Говорейки два дни преди планираното посещение в Германия за среща с канцлера Олаф Шолц, Ердоган каза, че военната кампания на Израел срещу палестинската въоръжена групировка Хамас включва най-коварните атаки в човешката история“ с „неограниченаподкрепа от Запада.

Той призова израелските лидери да бъдат съдени за военни престъпления в Международния съд в Хага и повтори мнението си – и позицията на Турция – че Хамас не е терористична организация, а политическа партия, спечелила миналите избори.

Великобритания, САЩ, Европейският съюз и някои арабски държави смятат Хамас за терористична групировка, за разлика от Турция. Анкара е домакин на някои членове на Хамас и подкрепя двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт.

Дивашкото бомбардирането на цивилни, които са принудени да напуснат домовете си, докато биват разселвани – това е буквално държавен тероризъм„, каза Ердоган за Израел в парламента. „Сега казвам със спокойно сърце, че Израел е терористична държава„.

Ние никога няма да се свеним да изразим истината, че членовете на Хамас, които защитават своите земи, чест и живот пред лицето на окупационните политики, са бойци на съпротивата, само защото някои хора се чувстват неудобно от това„, каза той.

Пътуването на Ердоган до Германия ще бъде първото му посещение в западна нация, откакто Израел започна да бомбардира Газа на 7 октомври в отговор на атаките на Хамас. Германия изрази силна солидарност с Израел , като същевременно настоя да се съсредоточи върху ограничаване на въздействието на военните операции върху цивилното население на Газа.

Западът, а именно Съединените щати, за съжаление все още гледат на този въпрос обратно“, каза Ердоган.

Ердоган призова премиера Бенямин Нетаняху да обяви дали Израел има или не ядрени оръжия и добави, че Нетаняху скоро ще бъде „пътник“ от поста си.

Той оприличи конфликта между Израел, еврейска държава, и палестинците на война между християнския и мюсюлманския свят, като каза, че битката е „въпрос на кръст и полумесец“.

Анкара ще предприеме стъпки, за да гарантира, че израелските заселници в окупираните палестински територии са признати за „терористи„, добави той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg