https://www.gerb.bg/bg

Еквадор задържа 900 души от началото на размириците

Снимка: EPA/Carlos Durán Araújo

Близо 900 души са вече арестувани в Еквадор от вторник в рамките на операцията на националната сигурност срещу насилието и размириците в страната. Това съобщава CNN, като цитира изявление от президентството на Еквадор.

94 от задържаните са членове на „терористични групи“, както ги определят властите.

Припомняме, че Еквадор беше разтърсен от взривове, отвличания на полицаи и безредици в затворите. Вълната от насилие започна с бягството от затвора на един от най-могъщите наркобосове в Еквадор миналия уикенд.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви във вторник, че страната е в състояние на „вътрешен въоръжен конфликт“. Той нареди на силите за сигурност да неутрализират няколко престъпни групировки, обвинени в разпространение на крайно насилие. Нобоа също определи 22 престъпни групировки като „терористични“ организации в президентския указ.

Като допълнителна мярка правителството на Еквадор обяви в четвъртък, че чужденците, които искат да влязат в страната от Колумбия или Перу, ще трябва да предоставят свидетелство за съдимост. Това е мярка, предназначена да предотвратява и контролира влизането на лица, които представляват заплаха или риск за обществената безопасност. Нобоа твърди, че 90% от чуждестранните затворници в Еквадор са колумбийци, перуанци и венецуелци.

Насилието беше предизвикано от бягството на високопоставения лидер на бандата Адолфо „Фито“ Масиас от затвор в Гуаякил в неделя. След бягството на Фито и декларацията затворническата агенция на Еквадор съобщи за инциденти в поне шест затвора в различни провинции в неделя. След това престъпните групи се впуснаха във вълна от насилствени атаки в демонстрация на сила, предназначена да обезсърчи усилията за потискане на дейността им.

Правителството на Перу във вторник обяви извънредно положение по северната си граница с Еквадор.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Няма план за удостоверяване на машинното гласуване

Процесът за удостоверяване гарантира сигурността на машините - всяка...

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg