https://www.gerb.bg/bg

Екоминистърът: Ако водата е мръсна, не пишете в социалните мрежи, а питайте РИОСВ

Снимка: Цветелина Белутова

Гражданските организации и официалните институции трябва да работят заедно и данните от проучванията им да се сравняват, а не да се вярва на субективни преживявания и социални медии. Това беше акцент в изказването във Варна на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, който коментира разпространените данни от проучване на Софийския университет и „Активни потребители“.

Според Попов индивидуалните казуси не бива да водят до генерални заключения и посочи, че Министерството на здравеопазването е изяснило подробно каква е ситуацията.

Юлиян Попов се противопостави основно на създавани от социалните мрежи нагласи с уверението, че вчера е плувал в морето край Варна един час и „беше прекрасно“. Иначе увери, че е абсолютен привърженик на активността на гражданите и гражданските организации, а „обективността на резултатите трябва да се дискутира със съответните институции, които правят изследванията по установена методология.

Не е работа на Министерството на околната среда и водите да крие данни, за да популяризира туризма, заяви Попов, уверявайки че регионалните дирекции си вършат работата. Той допълни, че има доверие в инспекциите по места.

Припомняме, проечване на група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциация „Активни потребители“ показаха, че 7 от 11 изследвани плажа са замърсени до 41 пъти над нормата. Министерството на здравеопазването отхвърли като некоректни данните от изследването.

По време на брифинга в БТА-Варна активно се задаваше въпроса за замърсяването с мокри кърпички, а директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ерджан Себайтин призна, че проблем с тях има всяка година.

Също така точките за регулярно наблюдение на морската вода за замърсяване от аварията на язовир Нова Каховка ще бъдат намалени, тъй като до този момент мониторингът показва, че замърсяване няма. Следи се за наличие на тежки метали, пестициди и нефтопродукти. Началникът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ Явор Димитров допълни, че към днешна дата няма превишаване по нито един от изследваните от експертите показатели. Той уточни, че е направена експедиция по цялото българско крайбрежие и данните от всички пунктове за набиране на проби са изцяло в норма. По Северното Черноморие пунктовете са три – Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

Във Варна бе представен докладът на Института по океанология към БАН за съвременното състояние на околната среда в морето и пред български бряг. Според министър Юлиян Попов много често се реагира на поведението на социалните медии, на моментните настроения, а би следвало при разработване на дългосрочни политики да се стъпва на научните изследвания, като това, което бе представено днес във Варна.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Процедурите за добавен капацитет за Вертикалния газов коридор влизат в обвързваща фаза

Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за...

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на Германия за...

WSJ: Санкциите срещу Русия удариха и Boeing

Boeing се сблъска с нови проблеми при производството на самолетите...

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg