https://www.gerb.bg/bg

Две известни и много неизвестни за действията на МВР при протеста на агитките (ВИДЕО)

Снимка: Цветомир Петров, Информационна агенция News24sofia.eu

Седмица след протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз, предизвикал „невиждана агресия“ и погром в София, остават неизяснени доста неща, свързани с работата на МВР и готовността на ведомството да реагира на голяма демонстрация. Въпреки няколкото изявления на ръководството на вътрешното министерство и изслушване в парламента, въпросите без отговор са все така много, а МВР все повече изпада в противоречие само със себе си.

От началото неговите представители твърдят, че са очаквали мирен протест. Същевременно от думите на директора на СДВР Любомир Николов и на вътрешния министър Калин Стоянов в сряда, 22 ноември се разбра, че МВР е очаквало безредици.

От една страна ведомството е издало само един предупредителен протокол, както се разбра от отговор на СДВР до „Дневник“, защото „футболни хулигани не се превъзпитават с предупредителни протоколи„, но от друга за протеста са мобилизирани над 1500 полицейски служители от София и страната.

Освен това МВР се опита да прехвърли вината на Столична община, заявявайки, че кметът Васил Терзиев е разрешил протеста, без да потърси становище от МВР. От Столична община обаче опровергаха това. Нейни представители заявиха пред „Дневник“, че МВР е било уведомено за протеста, но в отговор не е дало препоръка той да бъде забранен, затова и общината го е разрешила.

Най-доброто обобщение на тези противоречия направи шефът на СДВР, който след изслушването пред депутатите заяви: „Нашите действия щяха да бъдат извършени със или без съгласувателната процедура на кмета„.

Сред морето от противоречиви информации „Дневник“ направи опит да отсее това, което вече е изяснено, от това, за което липсват отговори.

МВР е очаквало безредици, затова и иска преместване на мача от София

На 31 октомври МВР изпраща до Българския футболен съюз становище, според което се очакват „вандалски и хулигански прояви, рушене на държавно, общинско и частно имущество и престъпления„. Това е записано в предупреждение на МВР, цитирано от „Свободна Европа“. От думите на шефа на СДВР Любомир Николов се разбра, че дори е имало очакване, че футболните фенове ще нахлуят на стадиона и ще се опитат да спрат мача.

Може би месец преди насрочването на футболната среща за 16 ноември СДВР разполагаше с информация за подготвяни протестни шествия на столични и пловдивски футболни отбори които ще се организират и ще дойдат да протестират мирно на стадион „Васил Левски“ по време на футболната среща. Още тогава сме уведомили централата на БФС и кмета на Столичната община„, съобщи Николов пред депутатите.

Впоследствие обаче след като кметът на Пловдив отказва мачът да се играе там, МВР не възразява мачът да се проведе без публика в София.

Как вървят проверките за насилие и кои са наказани

В МВР текат две проверки. Едната е в СДВР и е започнала още на 17 ноември по заповед на Любомир Николов, а другата се извършва от дирекция „Инспекторат“ към МВР и е назначена в неделя, 19 ноември по заповед на вътрешния министър.

Ние ще изследваме абсолютно всички действия на служителите от МВР, които са ангажирани с това мероприятие, включително и на висшето ръководство на МВР, и ще ги съпоставим с нормативните изисквания, които регламентират тази дейност„, увери от своя страна директорът на дирекция „Инспекторат“ в МВР Стоян Димитров.

Ръководството на МВР се опита да се разграничи от данните за полицейско насилие, но и неколкократно заявяваше подкрепа за всички полицаи, участвали в акцията на 16-и ноември. Във ведомството вече е започнала вътрешна проверка, но данните от последните години показват, че този механизъм не е ефективен. Пред „Дневник“ бившият заместник вътрешен министър Филип Гунев обяви обяви, че такива проверки, за да се направят детайлно, при такъв мащаб на операцията може да отнеме дълго време.

Ако искаш да установиш кой, на кого, кога е издал заповеди. В Инспектората на МВР трябва да се ангажира голям екип от хора, за да се реконструира правдоподобно случилото се„.

Равносметката седмица след протеста е за отстранени от работа само трима служители на МВР – командир на отделение и двама старши полицаи. Срещу тях тече дисциплинарно производство заради действията им по време на протеста против БФС, но не заради силовото нахлуване в бара до спортното министерство. Полицаите, удряли посетителите на заведението, също са установени и предстои да се реши кои от тях и как да бъдат наказани.

Други двама полицаи все още са обект на проверка.

Общо 38 са задържаните протестиращи, 33-ма са ранените полицаи и 19 са ранените граждани. На 24 от задържаните е наложена глоба от 1000 лв. и забрана за посещаване на спортни мероприятия за една година. За да бъдат наложени тези наказания по този закон трябва да е извършена противообществената проява „спортно хулиганство“. Това е проява, която

не съставлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и е извършена в спортния обект или в спортната зона преди, по време или непосредствено след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект във връзка със спортното мероприятие„.

Други са с обвинение за притежание на наркотици.

Видео: dnevnik.bg

Какво не е известно

Как МВР реши, че протестът на футболните агитки на няколко отбора ще е мирен? Защо МВР не проведе по-добра предварителна подготовка и не филтрира членовете на футболните агитки?

Няма никаква информация как МВР се е подготвило за протеста, който от една страна е очаквало да е мирен, а от друга – да има безредици. От думите на главния секретар Живко Коцев пред вътрешна комисия в парламента се разбира, че е имало изготвен план.

В него са определени ясно оперативните райони, служителите на ръководно-изпълнителско ниво, ръководителят на щаба, заместник-ръководител на щаб и допълнителен временен оперативен щаб, който се състои от 12 члена – да подпомага ръководството на евентуално проведеното мероприятие„, описа той съдържанието на документа.

Какво точно е вършил този щаб и как са били подготвени служителите на МВР – от София и от други дирекции в страната, не е известно. Не се знае и как са били инструктирани – да очакват мирен протест или безредици.

Не се знае и предприети ли са и какви превантивни действия спрямо футболните агитки. От отговор на СДВР до „Дневник“ се разбра, че е издаден само един предупредителен протокол, защото очакванията на вътрешното министерство били за мирен протест. Бившият заместник-вътрешен министър Филип Гунев коментира пред „Дневник“, че практиката при очаквани безредици е да извадиш крайните членове на агитките преди масов протест, като ги задържиш за няколко часа в районното за „профилактика“. Няма данни това да се е случило.

Също така МВР допусна смесването на непротестиращи граждани и участници в протеста срещу ръководството на футболния съюз без да обособи ясно периметъра около проявата. В резултат това затрудни и придвижването на живеещите в района на сблъсъците, и преценката на полицията кой е от протестиращите, а кой – случаен минувач.

Защо беше допуснато участието на полицаи, които освен че нямат видими индивидуални идентификационни номера, носят и маски на лицата?

На кадрите от протеста на 16-и ноември се видяха много служители с маски и без идентификационни номера. МВР няма отговор защо е допуснало това. Директорът на СДВР Любомир Николов предположи по време на изслушването във вътрешната комисия, че знаците не са се виждали, защото полицаите са носели т.нар, робокопи – униформи, които ги предпазват от наранявания. „На инструктажите, които сме провели, абсолютно всички служителите са били с обозначителни знаци„, заяви Николов. Не е известно защо част от полицаите, като тези, които влизат в бар до спортното министерство, са с маски.

Чие е решението да се влезе силово в бара?

Не е известно кой е прекият ръководител, разпоредил влизането в заведението до входа на спортното министерство. От думите на шефа на СДВР Любомир Николова се разбра, че „от проведените издирвателни мероприятия на лицето, което запали (полицейския) бус“ е установено, че „група от лица заедно с него се насочват към Министерство на младежта и спорта„.

Преминавайки оттам, разрушават едно от панорамните стъкла и навлизат в този бар, който е двуетажен. Тогава полицаи, които са ги проследили, са влезли в заведението„, разказа пред депутатите Николов, цитирайки данни от участниците в акцията и от радиоефира.

Той уточни, че един полицай не е длъжен да чака да получи конкретна заповед да задържи извършител на престъпление, а трябва да действа незабавно.

Когато извършител е установен, той трябва незабавно да проведе действия за установяването на извършителя. Вероятно е имало и разпореждане на някой, който е отговарял за съответния екип и е издал разпореждане да се влезе в бара. Но този въпрос категоричен отговор няма. Служителят не е длъжен да получи конкретна заповед„, обясни още Николов.

Защо бяха слети агитките на ЦСКА – София и „Левски“

Един от въпросите, които задаваха свидетели на протеста, беше защо се е стигнало до сливане на агитки в самото начало на протеста, преди ескалиране на напрежението. Пред парламента шефът на СДВР даде отговор на този въпрос. Оказа се, че феновете сами са поискали това и МВР не е имало нищо против.

След като шествието от стадион „Българска армия“ спря на Орлов мост ръководителят на протеста проведе разговори с някои от представителите на шествието. Те заявиха, че искат да бъдат присъединени към обявения всеобщ мирен протест. Същите се присъединиха и с тяхното присъединяване мога да свържа последвалото грубо нарушение на обществения ред„, заяви Николов.

Как се стигна до запалването на полицейски бус

И до момента не е ясно как се стигна до запалването от протестиращи на полицейски бус на бул. „Васил Левски“. От полицията в нито един момент не дадоха обяснение имало ли е полицаи близо до буса в момента, в който той е подпален, можело ли е това престъпление да бъде предотвратено и установени ли са веднага хората, които са го извършили.

Кой взе решението за изтласкването на тълпата и защо това не стана по-рано

Един от въпросите, които стоят, е кой взе решението за изтласкването на тълпата протестиращи към кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“ и защо полицаите стояха над 10 минути на улицата без да предприемат нищо, докато по тях летяха камъни, колчета.

Какво е оправдало използването на сила срещу журналисти?

По данни на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) има поне шест случая на насилие и заплашване от страна на органите на полицията, при положение че е било ясно, че репортерите са на мястото в служебно качество. Това означава, че журналистите не са странични жертви в мелето, а негативните реакции на полицаите спрямо тях са били съзнателни, в някои от случаите – точно защото са журналисти или защото отразяват действията на МВР. От ведомството досега не са коментирали този въпрос.

Защо беше уволнен зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев и кой носи отговорност за операцията?

В деня след протеста – 17-ти ноември, премиерът Николай Денков уволни зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност на ведомството. Мотиви за това уволнение не бяха представени, самият Темелакиев също публично не е коментирал. Източници от МВР, с които „Дневник“ разговаря, смятат че той е паднал ненужна жертва, просто, за да има посочен виновен. Не е известно какви преки отговорности е имал той във връзка с акцията.

По принцип като цяло отговорен е главният секретар на МВР. Предварителната организация или по-важни решения по време на операцията са негова крайна отговорност. Пряко отговорни за действията по време на протеста са ръководители в СДВР на различни нива„, смята още Филип Гунев, бивш заместник-министър.

/източник: dnevnik.bg

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Любчо Георгиевски: Изборните резултати показват голяма победа за Сърбия срещу България

ВМРО- ДПМНЕ постигна победа на парламентарните и президентски избори...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg