https://www.gerb.bg/bg

Добрев подава сигнал срещу премиера до Сарафов и ДАНС за компенсациите на горивата

Снимка: Тодор Стефанов, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев обяви във „Фейсбук“, че в следващите дни ще подаде сигнал до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов  и шефа на ДАНС Пламен Тончев за компенсацията от 73 стотинки на литър гориво срещу премиера Николай Денков и отговорните членове на неговия кабинет.

Денков прекали! Законът за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър бил мъртвороден и затова не го изпълнявали. Не, не е мървороден! Мъртвородени за вашето правителство са интересите на България и на българския народ„, остър е Добрев.

Според него няма никаква политическа целесъобразност в това чрез бездействия или с формални действия представяни като изпълнение на закона да се стига до ситуация, в която да е необходимо законодателната власт да изисква от изпълнителната власт да изпълнява законовите си задължения. Делян Добрев допълва, че е несъвместимо с функционирането на правовата държава е отговорният министър „любезно“ да е пропуснал да направи това, което законът му разпорежда и този пропуск продължава месеци наред без да са налице каквито и да било обективни причини за това.

Шефът на парламентарната енергийна комисия подчертава, че каквато и правна квалификация да се даде на тези действия и бездействия, несъмнено е налице грубо незачитане на законите в правова държава, в която държавата би следвало да е въплъщение на закона в обществото.

Неизпълнението на закона от институции, които трябва да са гарант за неговото стриктно спазване и прилагане поставя въпроса дали не се обслужват чужди интереси – финансови и политически в ущърб на българските граждани и икономическата стабилност на страната„, посочва той.

Делян Добрев заявява, че ще помоли главния прокурор и ДАНС да изискат относимите документи и информация за изпълнението на задълженията по Закона за компенсациите на горивата, обезпечаващи неговото влизане в сила и прилагането му.

Ще помоля главния прокурор и ДАНС да изискат информация от Министерство на финансите, дали е необходимо да се извърши нотификация на Закона и да се получи положително становище от ЕК по &2, ал. 1, т. 2 от ПЗР на Закона“ допълва той.

Според Делян Добрев има основание за предприемане на действия за изясняване на изложените факти и обстоятелства. В зависимост от резултатите от проверката той се надява да бъдат предприети действия, включително и да се сезират правоохранителните органи.

Припомняме, че днес министър-председателят влезе в задочен спор с Добрев, като отговори на по-ранни негови нападки и обяви за неработещ закона, приет през януари под ръководството му, както се изрази премиерът.

По-рано Денков в интервю за БНР се заяде и с председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Последва реакция, разпространена от пресцентъра на партията.

Във връзка с казуса с прекратяването на дерогацията за вноса на руски петрол Пеевски иска премиерът да каже чии интереси пази – про-Путин и „Лукойл“ или евроатлантизма и българските граждани.

В интервю пред БНР днес министър-председателят казва „на мен не ми е началник никой от парламента“. В тази връзка препоръчвам на Денков да направи следното: да чете внимателно Конституцията и да излезе от комфорта на премиерския кабинет и особения въздух, който е вдишал там. Да слезе на улицата пред Министерски съвет, да вдиша чист въздух, да чуе хората и да си припомни кога, как и защо беше назначен на тази позиция„, съветва го Пеевски.

Според него от думите на министър-председателя е видно, че е объркан. Шефът на ПГ на ДПС допълва, че началник на Денков е суверенът, чиято воля се изразява от парламента чрез народните представители.

„Голямата му изнервеност отдавам обаче на факта, че сигнализирахме с колегата от ГЕРБ Делян Добрев главния прокурор и председателя на ДАНС по публикуваното в „Политико“ международно разследване за гигантска далавера, която се осъществява с помощта на българските власти и „Лукойл“, незаконен износ на горива„, изтъква той. Делян Пеевски продължав да настоява тези действия да бъдат разследвани на базата на съмнения за корупционна схема.

Дерогацията трябваше да гарантира на българските граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер„, заявява той.

Пеевски е кастегоричен, че това веднага трябва да спре. Той добавя, че повтаря от добавя, че повтаря от шест месеца, че дерогацията трябва да бъде отменена. Депутатът подчертава: „Големият въпрос е какво още чака Денков?! Чака да поемат ГЕРБ ротацията, за да избяга от отговорност и пред кого?!“

Той пита още кой печели от това отлагане и дали Денков не печели време за „Лукойл“ и руския режим. Според Пеевски сигналите и разследванията сочат съмнения за престъпна схема на най-високо ниво и няма друго обяснение. Делян Пеевски пита също кой реално управлява държавата и добавя, че Николай Денков дължи отговори.

За това какви разговори с „Лукойл“ и представители на и руската държава води той и началникът на неговия кабинет Тодор Модев. Какви ангажименти поемат и в чия полза. За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва„, посочва също той.

В понеделник председателят на ПГ на ДПС ще внесе писмен парламентарен въпрос за това кога и с кого Денков и началникът на кабинета му са правили договорка с „Лукойл“ и руската държава и какво са договаряли.

Настоявам за цялата информация при пълна прозрачност и ясни и конкретни отговори. И отново ще напомня, че премиерът и министрите са длъжни да се отчитат пред парламента и българските граждани„, завършва Делян Пеевски.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg