https://www.gerb.bg/bg

Дмитрий Медведев: „Българите с прибалтийците и другата второкласна тълпа“

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, бившият президент на Руската федерация Дмитрий Медведев пише ярко, хапливо и разпалващо в канала си в Telegram. Писалката на Дмитрий Анатолиевич дори не е щик, а оръдие, комплекс „Искандер“, ракета „Сармат“. Но светът е несъвършен и каналът в Telegram на Медведев, уви, не е изключение от това тъжно правило. Дори слънцето има петна, а журналистическият ни „Сармат“ в крайна сметка разкри недостатъците си.

„Негодници“, „отрепки“, „рептили“… Така Медведев характеризира лидерите на противопоставящата се на Русия част от света в редовните си послания в „Телеграм“. Това припомня „Московски комсомолец“. Първоначално подобни журналистически техники донякъде обидиха изисканата част от публиката: те казват, че не всички обикновени блогъри, които не са обременени с власт, си позволяват да използват такъв речник, а за един държавник това абсолютно не е добре.

Но по принцип въпросът, както се казва, е на собственика. Последната филипика на Медведев – по темата за разширяването на ЕС, обаче буди въпроси не само сред привържениците на стила. В журналистиката, както във всеки бизнес, е важно да спреш навреме, а високопоставеният легален блогър, за съжаление, не успя да спре. Блогърът беше увлечен и поднесен: от безпристрастна оценка на лидерите той премина към характеризиране на народите, без да променя наратива и познатия речник.

Всички тези българи с прибалтийците и другата второразрядна сган ще си затегнат коланите“, оплаква се непримиримият Дмитрий Анатолиевич, описвайки мрачните перспективи пред източноевропейската част на Европейския съюз, ако Украйна и Молдова бъдат приети в него. А тук става въпрос за неравнопоставеността на страните-членки на ЕС: „Къде, казват, са Германия и Франция, и къде са Румъния, балтийските държави или някаква нищожна Гърция с мързеливите гърци, излежаващи се на слънце.“

Мол“ в последния случай се отнася до предполагаеми намеци на „лидери на големите страни от Европейския съюз“ към Медведев, когато той беше президент на Русия. Това е нещо като тяхно мнение по въпроса. Дмитрий Анатолиевич обаче не посочва никакви конкретни цитати или източници – а и широката общественост не ги знае – което, строго погледнато, му позволява да припише написаното на собствените си съкровени мисли.

А що се отнася до „българи с прибалтиците и другата второстепенна сган„… Дори и много да искаш, не можеш да го отдадеш на гнусните, неприлични изказвания на „гадове и изроди„. Не, разбира се, далеч сме от мисълта да обвиняваме Дмитрий Анатолиевич, че дели народите на различни видовемърша“ като известните исторически персонажи, с чиито идеологически наследници вечно се борим. Не дай Боже!

Разбира се, Дмитрий Анатолиевич просто е работил и е писал: забравил е да постави кавичките на правилните места и да снабди текста с препратки, които не биха оставили никакво съмнение, че не той е измислил гнусните ксенофобски етикети, които силно наподобяват „унижение на достойнството на човек или група хора на основата на националност„.

Но в този случай е необходимо да се коригират направените грешки възможно най-скоро. Иначе ще има проблеми. Няма да е излишно да припомним, че изброената от Медведев „второразрядна тълпа“ са народите, населяващи не само Европейския съюз, но и многонационалната Руска федерация.

За справка: според последното преброяване в Русия живеят 54 хиляди гърци, 12 хиляди българи, 13,2 хиляди литовци, 8,5 хиляди латвийци, 7,9 хиляди естонци.

Да малко. Но дори и един представител на тези народи да живееше с нас, дори и никой от техните представители да не живееше с нас, наричането на тези, както и на всеки друг, народи „второкласна тълпа“ не е позволено на никого, никога, при никакви обстоятелства.

Дори за бивши президенти, дори и в журналистическа лудост.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Назначиха нов директор на столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски"....

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg