https://www.gerb.bg/bg

Депутатите оставиха съдбата на въглищните централи на пазара

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха проект на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор Енергетика, сключено на 03.10.2023 г. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски. Народните представители гласуваха със 133 гласа „за“, 66 гласа „против“ и без въздържали се. В подкрепа на проекта гласуваха ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, а против – БСП, ИТН и Възраждане.

С проекта на решение се предвижда държавата да не се намесва административно за затварянето на въглищните електроцентрали и ще остави съдбата им на пазара, но в същото време ще осигури финансиране за поддръжка на част от тях като базови мощности, но механизмът, парите и времето за прилагане още не са разработени.

От документа става ясно още, че е отпаднало искането за отлагане на либерализацията на цените на тока за бита, която трябва да стане от януари 2026 г. На негово място обаче е влязло задължение държавата до март 2024 г. да проучи възможностите за улавяне на въглеродните емисии, изхвърляни от ТЕЦ „Марица Изток 2“. Седмата точка е за продължаване на преговорите по постигнатото на 19 септември – при предишните миньорски протести, споразумение за разбирателство за въглищния преход в регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Народното събрание, в ролята на законодателен орган възлага на Министерски съвет да:

Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход.

Министерски съвет да изпълни решенията на Народното събрание чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство.

Изработване на проект на енергийна стратегия на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Това е друго решение, залегнало в гласуваното от депутатите, които изискват и прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и вклочване на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

Създава се и комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

Записано е и отпадане от Териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони. Предвижда се държавата да проучи и възможността за улавяне, преработка и съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД.

Социалните партньори се съгласиха да продължат преговорите по проекта за споразумение от 19.09.2023 г.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Русия строи база за ядрения си арсенал в Беларус

Осиповичи е част от военната история на бившия СССР

Обвиняват ArcelorMittal, че лъска имиджа си чрез Олимпиадата

Компанията не предприема обещаните мерки за климата

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

Опасността от инциденти при гръмотевични бури зачестява през пролетта и лятото

В случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото избягвайте...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg