https://www.gerb.bg/bg

Денят намалява – още по-внимателни да бъдат пешеходците

За поредна година полицията стартира кампанията „Акция Зима“, която ще се проведе от 1 до 30 ноември. Кампанията ще се проведе в три етапа, а акцентът ще е насочен предимно върху състоянието на автомобилите, но и в правилното пресичане на пешеходците.

Първият етап е „Безопасно превозно средство през зимата“ и ще се проведе в периода 1-10 ноември. Вторият етап е „Пешеходци, пътници и толерантност на пътя“, която ще се проведе от 11 до 20 ноември. Третият етап е „Безопасно шофиране през зимата“, който ще се проведе от 21 до 30 ноември.

При установяване на нарушения спрямо нарушителите ще се прилага нулева толерантност.

Шефът на ОМДВР Габрово Борислав Муеров заяви на пресконференция пред журналисти, че е важно както пешеходците, така и водачите на автомобилите да предприемат мерки в бързо променящите се метеорологични условия и да бъдат внимателни. С настъпване на зимния период тъмната част на денонощието е по-голяма, има промяна и в настилките, поради мъгла, дъждове и поледици, предупреди той.

Муеров се надява тази зима да има много по-малко жертви и катастрофи.

До 15 декември ще проведе и разяснителна кампания в детските градини и училищата за правилното пресичане.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски коментира важността на подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. Подготовката е важна, за да не се попада в тежки инциденти, подчерта Рановски.

Той призова водачите да бъдат толерантни, внимателни, да се съобразяват с метеорологичните условия, да карат внимателно, за да стигнат дотам, закъдето за тръгнали и за да не изпаднат в неприятни ситуации. Рановски се надява, че кампанията ще има отражение върху пътната обстановка в страната.

Росен Рапчев призова шофьорите за по-внимателна скорост и спазване на по-голяма дистанция между автомобилите. „Водачи, намалете скоростта, с която се движите обикновено, и увеличете дистанцията“, призова Рапчев. Той се обърна и към пешеходците с думите да се движат внимателно, да пресичат на пешеходна пътека, да правят визуален контакт с шофьора и тогава да предприемат пресичане. Родителите трябва да си говорят с децата постоянно за безопасността на придвижване по улиците.

От Българския червен кръст (БЧК) призоваха да се провери аптечката, която трябва да бъде налична и оборудвана правилно в автомобила, за да се може да се оказва първа долекарска помощ, ако се налага. От БЧК се надяват за по-спокойна зимна обстановка по отношение на шофирането.

Според европейската статистика 57% от смъртността намалява, ако се окаже долекарска помощ на пътя.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg