https://www.gerb.bg/bg

Денков отрече да кадруват през лятото, напротив – назначили хора на ГЕРБ (ВИДЕО)

Видео: „24 часа“ онлайн

Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже сменихме някои с хора, предложени от ГЕРБ и одобрени от мен и от ръководството на ПП/ДБ. Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за „24 часа“ в отговор на обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че „Продължаваме промяната“ използва лятната ваканция на парламента за несъгласувани поголовни смени на кадри със свои хора.

ГЕРБ имат в правителството предложени от тях заместник-министри, областни и заместник областни управители, заместник-председатели на ДАНС, ДАТО, служба „Военно разузнаване“, както и нови изпълнителни директори на АЕЦ, Български енергиен холдинг, „Напоителни системи“, посочи той. Според Денков от това следва, че всяка критика на Борисов към правителството е срещу хората, номинирани и одобрени и от ГЕРБ.

Премиерът каза още, че в края на юли от ПП/ДБ са представили пред ГЕРБ писмено предложение с механизъм за взимане на кадрови решения, за извършване на ротацията в кабинета „Денков/Габриел“ и за изпълнение на съвместна законодателна програма, но до момента не са получили отговор.

Николай Денков не също така не мисли, че има пряка връзка между резултатите, които ще постигнат управляващите партии на местните избори на есен, и бъдещето на ротационния кабинет. Запитан дали, когато Мария Габриел поеме премиерския пост, ще може да сменя министри, той коментира:

Това, което сме обсъждали и е взето като решение, макар и да не е подписано в някакъв документ, е, че при смяната на премиерите – така наречената ротация, членове на правителството ще бъдат сменяни само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че съответният министър не си е свършил работата достатъчно добре и ние можем да намерим по-добър кандидат.“

Денков допълни, че след ротацията, освен, че ще е вицепремиер, вероятно и ще се върне в МОН, защото там имало доста реформи, които ставали бавно и трябвало да се ускорят. Той се надява, че тогава ще продължи да работи заедно с настоящия просветен министър Галин Цоков. „Той има допълваща на моята експертиза и ще обсъдим как да сформираме екип, който максимално бързо и ефективно да задвижи забавените реформи в образователната сфера„, обясни Николай Денков.

За назначенията на шефове на регулатори министър-председателят посочи, че тези промени се решават от Народното събрание и от момента на влизането си в правителството той не участва в разговорите с ГЕРБ в тази връзка и не може да ви кажа как вървят те.

Той заяви още, че службите показват слабост по отношение на борбата с корупцията и с чуждото влияние в България.Затова и сменихме част от заместниците в тях през последните седмици. Дали това ще бъде достатъчно, за да се справят по-добре службите в тези направления, предстои да видим„, обясни той. Премиерът каза още, че новите зам.-шефове в момента поемат задълженията си и трябва да минат поне няколко месеца, за да се види как ще се промени работата на службите след назначенията им.

Той коментира и отказа на президента Румен Радев да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров с мотива, че отстраняването му се иска по политически причини:

Разпоредих на министъра на вътрешните работи да извади доклада, с който е поискал от президента освобождаването на главния секретар на МВР, и да го публикува на сайта на МВР. Всеки може да види, че там няма нито един политически мотив, а много ясни професионални аргументи.“

В отговор на твърденията за политическа чистка в различните министерства и служби той изтъкна, че служебните правителства са освободили около 2700 души от Министерството на транспорта и съобщенията и неговите структури, около 600 човека от Министерството на финансите, от които 400 – от НАП, както и около 1000 служители към Министерството на земеделието и храните.

Това е станало само в последната година, когато е управлявал служебният кабинет. Така че е добре да се замислим кой всъщност е преял с власт, кой иска да държи контрола„, подчерта министър-председателят.

Той каза още, че никога не е предизвиквал напрежение с президентството, а напротив – той и правителството се опитвали да си свършат спокойно работата, докато напрежението се предизвиквало изкуствено от другата страна. „Защо? Това е въпрос, който трябва да бъде отправен в другата посока. Това, което ние през цялото време правим, е да успокояваме обстановката, за да можем да си свършим по-добре работата„, изтъкна Николай Денков.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

Ракета ATACMS удари петролна база в Луганск

Украинските власти и военни все още не са казали нищо

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg