https://www.gerb.bg/bg

Денков и Тагарев: Няма да изпращаме български войници в Украйна (СНИМКИ)

Снимка: БТА

Опозицията се опитва да взриви общественото мнение. Преди месеци аз казах, че докато съм министър-председател, никога няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило и няма да се промени. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на изслушването си в Партийния дом по темата – ще изпращаме ли войски в Украйна.

В рамките на изслушването няколко пъти бе зададен един и също въпрос както към Денков, така и към Тагарев. Участие с въпроси и коментира взеха от опозицията – „Възраждане“, ИТН и БСП.

И сто пъти да попитате, сто пъти ще получите същия отговор – за пети път днес – България няма да изпраща войски в Украйна. Денков определи изявленията на опозицията, като опит за всяване на страх в обществото чрез спекулации.

По думите му това, че друг политик поставя този въпрос на международен форум – е негово право. Няма нито едно решение на Министерски съвет, което да не съответства на решенията на Народното събрание. В нито едно от тези решения не става дума за изпращане на войници в Украйна. Такъв въпрос не се обсъжда, уточни Денков.

Снимка: БТА

Относно срещата в Париж, премиерът отбеляза, че на нея не се взимат решения.

Министър Тагарев е изпратен там с мандат, с който да потвърди решенията. Ние изпращаме техническа и хуманитарна помощ. Посещението в Украйна също бе подчинено на решенията на МС и НС. Съвместната декларация, която пописахме с министър-председателя на Украйна, е качена на сайта на Министерски съвет, който иска може да я прочете„, добави още той.

Стигна се до размяна на реплики между депутатите. Денков се обърна към „Възраждане“ и техните избиратели:

Снимка: БТА

Това, което искам да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“ е, че Русия е тази, която потиска българските граждани в окупираните украински територии. Пречат им да учат на майчиния си език„.

От БСП пък поздравиха министър Тагарев за това, че БТР-ите още не са изпратени на Украйна.

Срещата в Париж беше работна за обмен на мнения. Тя не е предвидена да взима решения и да подписва документи„, обясни Тагарев в отговор на въпрос на БСП за визитата му в Париж. След изказването му Гуцанов уточни, че не става дума за срещата в Париж, а за визитата в Украйна. На свой ред Денков заяви, че министър Тагарев не е бил в Украйна.

България няма намерение да обсъжда и изпраща български войски в Украйна, категоричен бе и военният министър Тодор Тагарев. Той настоя в пленарна зала депутати да не вкарват в техните обсъждания изявления на чужди суверенни държави. България не е обсъждала, не обсъжда и няма да обсъжда изпращането на военни на територията на чужди държави.

Снимка: БТА

Денков се обърна и към хората, които подкрепят „Възраждане“ – днес Русия е тази, която потиска в окупираните украински територии българските граждани и тези с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език. Идете и проверете сами тази инфорация, заяде се той.

Премиерът припомни, че в преговорите с Украйна е включено условието, че те ще бъдат присъединени към ЕС след края на военния конфликт.

Тази война е започната от режима на Путин и всеки, който му помага, работи срещу националния интерес на България, вкл. и тези, които ходят на инструктаж в Москва„, обърна се той остро към депутатите от „Възраждане“.

Декларацията, която подписахме с министъра на отбрана на Украйна, няма нужда от ратификация, защото не поема допълнителни и нови ангажименти. За момента не се обсъжда споразумение за отбрана с Украйна. Да, ще обсъдим дали да се сключва такова, но за момента такова решение няма. То ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание, увери Денков.

Снимка: БТА

ЕС и НАТО, за разлика от други организации и държави, спазват договорите, с които са създадени. Затова и в преговорите с Украйна е включено, че те ще се присъединят, когато конфликтът приключи. Той бе започнат от режима на Путин и той ще приключи, когато той изтегли войските си. Всеки, който помага на Русия всъщност работи срещу националния интерес на внимание. Нека да обърна внимание, включително и тези, които ходят на инструктаж в Москва (б.р. – миналата седмица в Русия се оказаха депутати от „Възраждане“. Те бяха поканени на визита от партията на Владимир Путин). Искам ясно да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“, че днес Русия е тази, която потиска в окупираните територии българите и хората с български етнически произход, защото не им позволяват да учат на майчиния си език. Русия е тази, която потиска етническите българи в тези региони„, каза още премиерът.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по...

Русия отново свалила ракети ATACMS над Крим

Не се съобщава за пострадали хора и нанесени щети

Стачка в железниците за Евро-2024 в Германия

Тревожни данни за работещите в сектора разкри Bild

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg