https://www.gerb.bg/bg

Демерджиев обяви сериозна чистка в СДВР (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Сериозни рокади в ръководния състав на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) анонсира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг, провел се в сградата на подопечното му ведомство.

Рокадите се случват в седем районни управления (РУ) в столичния град.

Причината – шефовете не успявали да осъществят контрол над служителите си, за да предотвратят случаи като този с Георги Семерджиев на бул. „Черни връх“, при който на 5 юли загинаха две млади жени, както и този на Околовръстния път, заради който живота си изгуби френски гражданин на 25 септември.

Хората, които ще сменим, не са осъществявали полицейски чадър над никого, но от гледна точка на ръководството на МВР те не са осъществили достаъчен контрол, не са и създали нужната организация на работа, за да не се стига до случая „Семерджиев“, като другия случай с катастрофата на Околовръстното, като други фрапантни случаи„, аргументира се Демерджиев.

Повод за смените в ръкводния състав са били извършените „многобройни“ проверки, посочи още той.

Без да се направят рокади няма как да осъществим необходимия контрол в тези районни управления„, подчерта министърът.

Какви са промените в конкретика – във 2-ро РУ на мястото на комисар Венелин Станков се назначава инспектор Иван Дойчев, в 3-то РУ на мястото на комисар Александър Александров ще бъде преназначен гл. инспектор Ивайло Величков, в 4-то РУ на поста на гл. комисар Румен Костадинов ще бъде преназначен инспектор Кристиян Тонев, в 5-то РУ гл. инспектор Пламен Максимов заменя комисар Мариета Иванова. Делян Гешев пък сдава поста си за сметка на Пламен Колев в 6-то РУ, Радостин Ангелов взима позиията на Ани Петрова в 7-мо РУ, а в 8-мо с длъжността си се разделя Валери Сименонов за сметка на Светослав Стойков.

Въпросните служители обаче няма да бъдат уволнени от системата на МВР, а ще им бъде предложена друга работа в структурите на силовото ведомство, която да отговаря на компетенциите им, посочи министърът.

Още две кадрови промени, този път в провинцията, обяви Демерджиев – по лични причини се оттегля директорът на ОДМВР-Пловдив Димитър Балев, а шефът на ОДМВР-Кюстендил – Светослав Григоров, бива освободен по преценка лично на министъра.

Причината – нерегламентирани срещи с представители на политическа партия, в конкретния случай – ГЕРБ, без за това да бъде уведомен Демерджиев, а напротив, Григоров дори го „излъгал в очите“.

Той си позволи грубо да наруши правилата за срещи с политически лица и разписания ред за това, позволи си да ме излъже директно в очите, че не е осъществявал такива срещи. И логичната последица е да се разделим с него„, представи мотивите си за тази конкретна рокада МВР шефът.

В никакъв случай не става дума за чистка, а за преценка на политическото и професионално ръководство на МВР в резултат на извършени комплексни проверки, респективно – констатираните слабости, посочи на свой ред главният секретар на МВР ,.

И искам да подчертая – екипът, който се назначава при тази ротация, е изцяло решение и предложение на ръководителя на СДВР, той посочи тези хора, на които има доверие, с които желае да продължи работа. Съответно тези хора ще носят същата отговорност – т.е. при слаби резултати съответно ще последва реакция„, изрази воля за безкомпромисност той.

Множество случаи на злоупотреба с власт са били блокирани, както от МВР – в по-малка степен, но основно от прокуратурата, заяви още Иван Демерджиев.

Не се работеше по част от тези материали. От една страна, в по-малката част, не се работеше от МВР, от другата, която е много по-значителна, не се работеше от прокуратурата. Знаете как прокуратурата, когато има възможността, слага „на трупчета“ дадени преписки и да чака удобния момент те да бъдат прекратени.“

Министърът обеща – очакват се резултати по въпросните преписки в „близко бъдеще“. За кои конкретно обаче партии и политици се касаят те, той не уточни. „Много широк е спектърът. Винаги, когато говорим за политици, става въпрос за корупция. Не искам да изпадам в конкретика, ще разберете много скоро„, отклони въпрос на Информационна агенция News24 шефът на силовото ведомство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

Земетресение с магнитуд 6 регистрирано във водите на езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 е регистрирано във водите на...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg