Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Четири лапи“ сигнализира ЕК за лоши условия в зоопарковете у нас

В продължение на години у нас животни се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания. Това става ясно от нов доклад на „Четири лапи“.

От организацията посочват, че някои от българските зоопаркове получават лиценз, без да има забележими промени в средата за животните.

В момента са отворени за посетители 17 зоологически градини, включително и един зоопарк с отнет лиценз през 2011 г. Според доклада поне 14 от зоопарковете отглеждат лъвове или кафяви мечки и в много от тях трябва спешно да се подобрят условията за тези видове.

От „Четири лапи“ посочват, че няколко зоопарка са получили лиценз, независимо че условията в тях не отговарят и на националното законодателство. Освен това лицензите често се подновяват с повтарящи се неизпълнени условия от предишни такива, без обаче да има подобрение в условията, при които се отглеждат животните.

Някои от зоопарковете не отговарят на минималните законови изисквания – част от тях размножават и разменят животни, за които нямат възможности да се грижат в дългосрочен план, а много зоопаркове не извършват консервационна или образователна дейност. Често развъждането цели запълване на клетките и привличане на повече посетители, без обаче да се осигури необходимата ветеринарна грижа и капацитет за настаняване на животните.

Анализът на „Четири лапи“ за условията в зоологическите градини в България показва сериозни методични проблеми, които се дължат основно на финансирането, управлението и планирането на колекциите в зоологическите градини. Има системна практика на зоологически градини да работят без лиценз и въпреки това да остават отворени за посетители. Някои животински видове са обект на неконтролирано и близкородствено размножаване и развъдни „заеми“ между зоологически градини, без да има възможност да бъдат отглеждани в подходящи за вида условия на територията на България. Спасителните центрове, които се намират в тях, нямат необходимите условия и капацитет да приемат всички животни в нужда, посочват от организацията.

По тази причина те настояват да се прекрати отглеждането на големи хищници, като мечки и големи котки, в зоологически градини, които не могат да осигурят необходимите условия.

Международна петиция, вече подписана от над 40 000 граждани, призовава еврокомисаря по околната среда, българския министър-председател и българския министър на околната среда и водите спешно да осигурят прилагането на съществуващите закони и да се погрижат да подобрят или затворят съоръжения, които не отговарят на законодателството.ветеринарна клиника

От „Четири лапи“ настояват за контрол и планиране за устойчиво подобряване на ситуацията от компетентните органи, както и прилагане на добри практики и ефективно управление от собствениците на зоологически градини в страната.

Те призовават животните в зоопарковете у нас да се отглеждат в подходяща среда, в съответствие с изискванията за хуманно отношение към животните.

Докладът и събраните подписи в подкрепа на искането ще бъдат представени в Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите с искане за спешни мерки за подобряване на ситуацията в зоологическите градини.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

САЩ очакват Украйна да започне нова контраофанзива през 2025 г.

Украйна ще започне нова контраофанзива през 2025 г., след...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg