Чака се експертиза имало ли е взривни вещества в изгорелия автобус на „Струма“

Собственикът на фирма „Беса Транс“ е разпитан

Прочитания 49320
0 0

България ще получи днес от главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите на тежката автобусна катастрофа на АМ „Струма“.

Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре за София за идентифициране на телата и предаване на останките на загиналите.

От своя страна следователят от Националната следствена служба Младен Петров изтъкна интензивната комуникация и непрекъсната работа с властите от РСМ от началото на инцидента.

При спазване на закона за много кратко тленните останки на загиналите ще бъдат върнати в С. Македония, за да бъдат погребани от близките им.

Заместник-окръжният прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов заяви, че се касае за безпрецедентна катастрофа.

Той също потвърди, че координацията между властите е била на изключително ниво.

По негови думи се работи по всички версии за катастрофата.

Българският обвинител уточни, че не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, а всички останали да отпаднат.

На брифинга стана ясно, че собственикът на фирма „Беса Транс“ е разпитан и с него интензивно се работи на територията на РСМ. Веднага след настъпването на катастрофата документацията е иззета. Разследащите посочиха, че собственикът на фирмата не може да бъде обвинен за конкретното пътно произшествие.

Разследването продължава, досъдебното производство е образувано от 5 дни.

Михайлов обясни, че когато бъдат изготвени заключенията по всички съдебни експертизи, ще има и решение дали маркировката на пътя има връзка с катастрофата.

Работи се и по техническа експертиза за причините за възникването на пожара. Категорично се отхвърлят предположения за превоз на бензин или взривни вещества.

За да бъде изключен тероризъм или умишлени действия за взривяване, са направени изследвания, които да отхвърлят тези версии на този етап, посочи българският следовател.

По негови думи засега това предположение е изключено.

Главният прокурор на РСМ съобщи, че днес на българските власти ще бъдат предадени показания на разпитани свидетели на инцидента.

В следващите дни по негови думи предстои да бъдат разпитани още много лица. Всички протоколи ще бъдат изпратени на България.

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Шофьорът, блъснал и убил пешеходка във Враца, е избягал от страната

Полицията откри колата, с която беше блъсната и убита неправилно пресичаща пешеходка във Враца, съобщава Нова телевизия. Автомобилът е бил изоставен в землището на село Нефела. Извършителят е на 23-годишен местен жител. Той е напуснал страната. От полицията посочват, че има свидетел, който е разказал всичко. Извършва се оглед на автомобила. Предстои извършителят да

Read More »