https://www.gerb.bg/bg

Бъдни вечер е

Християните по целия свят празнуват днес един от най-светлите семейни религиозни празници – Бъдни вечер.

Празникът е посветен на дома, огнището, семейството и на починалите предци. По традиция семейството се събира, за да дочака заедно около празничната трапеза светлия миг на раждането в плът на Божия син, който идва при хората, за да изкупи греховете им.

Тази вечер в катедралата „Св. Александър Невски“ в столицата бе отслужена празнична вечерня и утреня за Бъдни вечер.

Трапезата

Най-важното на празника е събирането на семейството. Тази година властите призоваха заради опасността от разпространение на коронавируса SARS-CoV-2 домашните тържества както на Бъдни вечер, така и на Коледа да не са многолюдни и да се спазва дистанция дори вкъщи.

Традицията повелява вечерята да започне с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове.

Стопанинът чете молитва, после разчупва питата с парата и първото парче от нея оставя пред иконата – за Богородица. Вторият къшей е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Според обичая по време на яденето не се става, за да не си тръгне берекетът от къщата.

Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

На Бъдни вечер завършват 40-дневните коледни пости. Върху трапезата се нареждат нечетен брой постни ястия – 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сарми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Според народната традиция стопанката слага под масата слама, която замества сламата в яслата на новородения Христос. Тя не се изхвърля, а се поставя в градината под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника – голямо дърво, което гори в огнището цяла нощ, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Елхата

Днешната коледна елха замества бъдника – пън от плодовито дърво, който традиционно гори цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. По горенето на бъдника се гадае и каква ще е годината.

Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно – цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.

Тази вечер е начало на празненството, славещо Христовото рождение. Църквата чества и света преподобна мъченица Евгения.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

„Съюз такси“ не подкрепя протестите на таксиметровите шофьори в София

Сдружението с нестопанска цел "Съюз такси" заяви, че не...

Вече 58 са жертвите на внезапни наводнения и свлачища в Индонезия

Спасителните операции продължават и днес в индонезийската провинция Западна...

Храната в детската градина не е причинила натравянето на 48 деца в Сливен

Храната в учебното заведение не е причинила натравянето на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg