https://www.gerb.bg/bg

Боливия скъсва отношения с Израел заради Газа

Снимка: EPA/Joedson Alves

Правителството на Боливия заяви във вторник, че е прекъснало дипломатическите връзки с Израел поради атаките му срещу Ивицата Газа. Колумбия и Чили отзоваха своите посланици в близкоизточната държава за консултации, съобщава „Ройтерс“.

Трите южноамерикански страни разкритикуваха атаките на Израел срещу ивицата Газа и осъдиха смъртта на палестински граждани.

Боливия „реши да скъса дипломатическите отношения с израелската държава в знак на отричане и осъждане на агресивната и непропорционална израелска военна офанзива, провеждаща се в ивицата Газа“, каза заместник-министърът на външните работи Фреди Мамани на пресконференция.

Трите страни призоваха за прекратяване на огъня, като Боливия и Чили настояваха за преминаването на хуманитарна помощ в зоната и обвиняваха Израел в нарушаване на международното право.

Президентът на Колумбия Густаво Петро нарече атаките „клане над палестинския народ“ в публикация в социалната медийна мрежа X, известна преди като Twitter.

Израелското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар.

Други страни от Латинска Америка, като Мексико и Бразилия, също призоваха за прекратяване на огъня.

„Това, което имаме сега, е лудостта на министър-председателя на Израел, който иска да заличи ивицата Газа“, каза бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва в петък.

Боливия е сред първите страни, които активно скъсаха дипломатическите отношения с Израел заради войната му в Газа, отмъщение за нападение на 7 октомври в Южен Израел от палестински бойци на „Хамас“, които според Израел са убили 1400 души, включително деца, и са взели 240 души за заложници.

Боливия прекъсна дипломатическите отношения с Израел през 2009 г. при правителството на левия президент Ево Моралес, също в знак на протест срещу действията на Израел в Газа.

През 2020 г. правителството на дясната временна президентка Жанин Аньез възстанови връзките.

„Ние отхвърляме военните престъпления, извършени в Газа. Ние подкрепяме международните инициативи за гарантиране на хуманитарна помощ, в съответствие с международното право“, каза боливийският президент Арсе в социалните медии в понеделник.

Здравните власти в Газа казват, че 8 525 души, включително 3 542 деца, са били убити при израелски атаки от 7 октомври насам. Представители на ООН казват, че повече от 1,4 милиона от цивилното население на Газа от около 2,3 милиона са останали без дом.

Израелската армия обвини подкрепяната от Иран Хамас, която управлява тясната крайбрежна територия, че използва цивилни сгради като прикритие за бойци, командири и оръжия, обвинения, които отхвърля.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Граждански организации скастриха европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната...

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Израелските ПВО системи "Стрела" (Arrow) спомогнаха за осуетяването на...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg