Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Богдан Милчев пита Шишков защо МРРБ продължва да работи непрозрачно

Председателят на Института по пътна безопасност (ИПБ) Богдан Милчев, снимка: БГНЕС

Председателят на Института по пътна безопасност (ИПБ) Богдан Милчев запита задочно служебния регионален министър Иван Шишков защо Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) продължва да работи непрозрачно, въпреки обещанието за публикуване на заданията по пътно строителство и ремонти, което не се изпълнявало коректно.

Въпроса си той отправи по време на дискусия под надслов Мисия безопасни пътища, за която Шишков първоначално е потвърдил участието си, а впоследствие е съобщил, че няма да дойде. Изписват дейности, които не са извършени, по думите на Милчев.

В инициираната от ИПБ дискусия участваха бившите регионални министри Николай Нанков (2011 г. – 2018 г.) и Виолета Комитова (12 май 2021 г. – 13 декември 2021 г.). Беше обявено участието и на Гроздан Караджов (13 декември 2021 г. – 2 август 2022 г.), който обаче също отсъстваше.

Присъстващите използваха отсъствието на Шишков и Караджов за да ги обсипят с нападки по различни теми. Повечето упреци бяха отправени към Иван Шишков, към когото от ИПБ малко преди диспута отправиха и отворено писмо. От Института по пътна безопасност питат служебния регионален министър защо се е уплашил да участва в дискусията и дали това има връзка с ареста на шефа на „Хидрострой“ Велико Желев. Богдан Милчев пита колко срещи са имали в МРРБ Шишков и Желев и какво са обсъждали. Той призова медиите също да питат Иван Шишков, когато разговарят с него, колко пъти се е срещал с Велико Желев и защо. „Не е срамно, не е престъпление, но защо го криеш„, допълни той.

Той запита и защо при проверките на Шишков на пътното строителство се вземат проби от пътища, строени преди години, а не от наскоро изградените, за които е в сила гаранцията на изпълнителя, който ще е задължен да отстрани несъответствията.

Николай Нанков призова ИПБ да организира подобен форум и след изборите. Той заяви, че изборите минават и заминават, а проблемите остават. По думите му състоянието на пътищата у нас не е каквото би трябвало да бъде то в една европейска държава. Според Николай Нанков част от проблемите проблемите с пътищата у нас са свързани с недобре функциониращи контролни звена. Той каза още, че допреди няколко години се извършвало по изисквания отпреди 30 години, като през 2018 и 2019 г. са приети текстове за осъвременяването им. Нанков коментира също спрените средства за пътно строителство и пътни ремонти, част от които вече са разплатени. По думите му това създава корупционен риск. Две години без поддръжка на пътищата видяхме до какво види, коментира също той. Бившият регионален министър подчерта още, че въпреки критиките срещу авансовите плащания към строителните фирми без издадени разрешения за строеж по време на управлението на ГЕРБ, сега Иван Шишков е направил същото за отсечката Русе – Велико Търново. 

Той заяви също, че няма да има текуща поддръжка на пътищата в страната до края на годината, след като има прекратени договори с мотив за надплатени средства, а нови нямало да бъдат сключени. Според Нанков резултатът от действията на Шишков ще са с 49% по скъпи пътища. Той подчерта, че пътната поддръжка е въпрос на национална сигурност и призова всички органи да се задействат.

Богдан Милчев обобщи от казаното от него, че всичко, правено от ГЕРБ, продължава да се прави, и че оставаме без пътна поддръжка от 1 април.

По късно Нанков обяви още, че Шишков е разплатил незаконно близо по два договора 150 млн. лв. – по единия 70, а под другия 78 млн. лева.

Виолета Комитова пък коментира, че собствениците на строителните фирми са надменни и се считат за нещо повече от министрите, като не приемали за редно да им се правят проверки. След като предала поста на Караджов дупките по пътищата внезапно изчезнали от общественото внимание. Комитова обяви, че не е спирала пътната поддръжка през 2021 г., но нямало пари за възложените задания като наследство от Нанков. Тя била осигурила поддръжката на сегашната зима, а Караджов трябвало да я подсигури до края на 2023 г., но това не се състояло. Виолета Комитова също обвини ГЕРБ, че давали поръчките на близки до тях фирми.

Николай Нанков отговори, че пари в бюджета е имали достатъчно и е трябвало тя да се пребори да се отделят от тях за пътищата, както е правил и той всяка година. Основните ремонти били възлагани чрез обществени поръчки, каза още той.

След дискусията Виолета Комитова заяви, че въпреки скарването им с Нанков, и двамата искат проблемите с пътищата да бъдат разрешени.

Митко Байрактаров от основателите на ИПБ обяви, че според отговор на АПИ на питане по Закона за достъп до обществена информация срещу дадените за пътища милиарди през цялата 2022 година са извършени основен ремонт на 7 км и един надлез и текущи ремонти на 200 км пътни участъци.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Полицаи влязоха в Колумбийския университет

Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Петима мъже попаднаха в ареста след масов бой в Самоковско

Петима мъже попаднаха в ареста след масово сбиване в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img