https://www.gerb.bg/bg

Боевете за Северодонецк продължават (ОБНОВЕНА)

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Продължават сраженията в Северодонецк, въпреки че руските военни се опитаха да превземат града до неделя, когато се отбелязва Денят на града. Украинските власти не потвърждават информацията, разпространена вчера от руските сили, че градът вече е под техен контрол.

Ръководителят на Луганската военна администрация Серхий Гайдай опровергава чеченския лидер Рамзан Кадиров, който с видео в социалните мрежи заявява, че неговите бойци са въвели пълен контрол над Северодонецк.

Вчера вечерта Рамзан Кадиров написа в Телеграм канала си: „Всичко! Северодонецк е под наш пълен контрол. Фашистите са победени. Всичките им позиции са унищожени. Градът е освободен. Жителите могат да дишат спокойно. Отсега нататък нищо не ги заплашва.“

Гайдай заявява тази сутрин, че боевете в града продължават. По негова информация руската група все още се укрива в хотел „Мир“ в покрайнините на града, но е редовно обстрелвана от украинските сили.

Продължават и ударите по Лисичанск, където е съборена многоетажна жилищна сграда тази нощ. Един човек е загинал на място, а четирима местни жители са настанени в болница с различни по тежест наранявания. При въздушен удар е разрушено кино „Дружба“, повредени са 22 къщи, убити са двама души, а четирима са ранени.

В Донецк боевете продължават по цялата фронтова линия. „В посока Донецк руските войски провеждат настъпление, като използват ракети, артилерия и оборудване за електронна война“, гласи сводката на украинския армейски щаб от тази сутрин.

Русия засилва своята групировка, използвала е ударни самолети край Диброва и се опитва да се закрепи в района на Лиман.

В посока Северск руските въоръжени сили обстрелват с минохвъргачки отбранителни позиции в Сумска област.

В Харковското направление руската армия съсредоточава усилията си върху задържането на позициите си. Извършен е обстрелът по гражданската инфраструктура в районите на Черкаски Тишки, Руски Тишки, Петровка и Тернова.

Тази сутрин руските военни отново обстрелват град Николаев, като удари са нанесени по жилищни райони, твърдят местните власти. До момента е известно, че са ранени най-малко шестима цивилни.

В Херсонска област критична е ситуацията в Чернобайвка.

Заплахата от ракетни и въздушни удари по украински инфраструктурни обекти от територията на Беларус, където се провеждат учения, остава. През нощта в Киевска област на няколко пъти бе обявявана тревога за въздушна опасност.

За да компенсира загубите си, Русия подсилва групировката с изведени от експлоатация остарели оръжия и военно оборудване, по-специално танкове Т-62 и бронетранспортьори БМП-1.

Украинските власти съобщават, че в Крим е прекратен приемът на цивилни в болничните заведения, за да се освободят легла за ранените. Интензивно се събира и кръв за даряване, необходима за лечението на ранените.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържаха мъж, ударил друг по главата в София

Задържаха 41-годишен мъж, който е причинил средна телесна повреда...

Витоша ски: Симеоновският лифт не може повече да се поддържа с ремонти

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен...

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Главчев възложи на ДАНС да провери казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция "Национална...

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Володимир Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна...

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg