https://www.gerb.bg/bg

Близо 6% от децата отпадат от училище заради бедност

Близо 6% от децата отпадат от училище заради бедност. Липсата на безплатни учебници и т.нар. транспортна бедност оказват силно негативно влияние и възпрепятстват достъпа до образование. Това показва анализ на фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Достъпът до безплатни учебници значително увеличава успехът на децата в училище и повлиява положително на техните образователни постижения

Чрез проекта „Равен шанс“ фондацията е осигурила стипендии за безплатни учебници и транспорт до училище на повече от 500 ученици от цялата страна през тази учебна година, които живеят в бедни и малки населени места. Целта на инициативата е повече ученици да завършват средно образование. От 2011 г. досега, по проекта са отпуснати над 4500 стипендии, а общият брой на включените деца е над 1700.

„Тръст за социална алтернатива“ посочва, че безплатните учебници са една от сериозните причини и предпоставки децата от по-бедни семейства да не могат да посещават редовно училище.

В България вече се говори за транспортна бедност, поясняват от тръста. Пример е разстоянието между Ракитово и Велинград, което е по-малко от 12 км., но има деца, които са принудени да се придвижват с таксита до класната стая.

Проучване на фондацията в различни европейски страни показва, че обичайна практика е общините да предоставят безплатни карти за децата и да осигуряват превоз. Като цяло разходите за обществен транспорт се възстановяват, а при необходимост провинцията осигурява собствен транспорт.

Сумата, която родителите трябва да платят за транспорт зависи от доходите им, но за тези с по-ограничени средства транспортът се предоставя безплатно. Общото минимално разстояние, за което е осигурен транспорт за учениците в начален етап на обучение, е 2 км. От 5-ти клас нататък е осигурен транспорт за учениците, живеещи на 3-4 км. от училище, допълват от организацията.

Всеки един от тези два съществени фактора могат да повишат достъпа до образователната система и да намалят отпадане на деца от класната стая по финансови причини.

Над 95% от учениците в проекта „Равен шанс“ са приключили успешно учебната година. 95% е и делът на дванадесетокласниците, които са завършили средното си образование успешно за последните 10 години, като са положили успешно двата задължителни държавни зрелостни изпита. 53% от подкрепените, които са завършили средно образование през последните 10 години, са продължили обучението си в университет. 34% работят в България с постоянен трудов договор, а 4% са с постоянна заетост извън страната. Едва 3% от учениците от проекта са декларирали, че са безработни и разчитат на социални помощи.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Граждански организации скастриха европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да...

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg