Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Битовите потребите на ток да излязат на свободния пазар от 2026 г. приеха на първо четене в НС

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Вносител е Министерският съвет. Народните представители гласуваха с 98 гласа „За“, 49 гласа „против“ и без въздържали се. В подкрепа на законопроекта на Министерски съвет партиите, които го подкрепиха са ГЕРБ/СДС с 40 гласа „За“, ПП/ДБ с 41 гласа „За“. и ДПС със 17 гласа „За“. БСП, ИТН и Възраждане гласуваха против. Независимият народен представител Радостин Василев не участва в гласуването.

В контекста на дебатите депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви, че гражданите са притеснени от предстоящите си сметки за ток през зимата. Съществува хипотеза да се образуват 3 обществени доставчика в лицето на електроснабдителните дружества, посочи Стойнев, който не вижда как ще има ниска цена на микса на електроенергията.

Той бе категоричен, че гражданите не са готови за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Единствената цел на законопроекта е да се създаде хаос и да се усвоят евросредства, посочи Стойнев и добави, че накрая България ще внася електроенергия отвън.

Той добави в заключение на изказването, че терористите не са зърнопроизводителите, а терористите се намират в пленарната зала на Народното събрание, които искат да направят либерализация на пазара на едро на ел. енергия. Нека да имаме една студена зима, за да се види, че България не може да съществува без въглищата и въглищните централи, каза още Драгомир Стойнев.

Депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев заяви, че ще подкрепи законопроекта с аргумент, че така ще има свободен пазар на електроенергията, повече конкуренция и по-ниски цени на тока.

Павела Митова от „Има такъв народ“ заяви, че управляващите се опитват да се направят на по-големи католици от папата пред европейските ни партньори. Имаме ресурс на пазара на електроенергия за още 50 г., посочи Митова, която недоумява защо не се прави нищо в посока запазване на въглищните централи, а се търсят алтернативни варианти. ИТН ще направят предложения между първо и второ четене в Закона за енергетиката.

С настоящия законопроект се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. В предвидените изменения и допълнения се прекратява ролята на обществен доставчик на „Национална електрическа компания“ ЕАД) и се премахват квотите на производителите за регулирания пазар. В законопроекта е предвидено крайните снабдители на енергия, като доставчици на универсална услуга, да са задължени да снабдяват битовите клиенти и последните да не са задължени да сменят своя доставчик.

По време на преходния период крайните снабдители ще снабдяват битови крайни клиенти по регулирани цени. Насърчават се крайните снабдители, които снабдяват битови клиенти, да закупуват част от нужната им енергия от нискоемисионни източници на организирани търгове по дългосрочни договори, ползващи публична подкрепа под формата на финансови гаранции или разликата с оглед на хеджиране на риска и осигуряване защита от нестабилност на цените на пазара на електрическа енергия на битовите потребители (каквато ползват и в момента). Нови споразумения за закупуване на електрическа енергия или други подобни споразумения със същия или еквивалентен предмет или ефект, включително допълнителни споразумения за продължаване срока на действащи договори, не могат да се сключват с производителите, които са се възползвали от такива споразумения, и тези производители не могат да получават нова държавна помощ за подпомагане на производството на електрическа енергия от въглища.

Като общо правило е предвидена възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г. Допълнително, регулираните цени за бита се определят на равнище, на което може да възникне ефективна ценова конкуренция, и се утвърждават въз основа на икономически обосновани разходи на крайните снабдители за закупуване на електрическата енергия и надценка.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Таванът на надценката за хляба – популизъм и административна тежест за бизнеса

Таванът на надценката върху хляба е популизъм. Това каза...

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха...

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Ръководителят на движението "Друга Украйна", бивш лидер на забранената...

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg