https://www.gerb.bg/bg

Без да се бие в гърдите, Вучич успокоява Русия за санкциите

Снимка: EPA/DIMITRIJE GOLL / SERBIAN

Президентът на Сърбия Александър Вучич възнамерява да запази независимата политика за отхвърляне на антируските санкции въпреки огромния натиск от страна на Запада. Това посочи самият той в интервю за ТАСС.

Когато започна конфликтът в Украйна, заявих, че не знам как ще се развият събитията. И тогава взехме решение да осъдим конфликта на държавно ниво, както всички останали, но уточнихме, че нашата позиция е да не налагаме санкции срещу Русия. Казах го още тогава, защото от собствен опит знаем какво е чувството, когато ни налагат санкции. Това е приятелска страна и би било несправедливо да направим подобно нещо спрямо руския народ“, категоричен бе той.

Аз обаче предупредих сърбите, че не мога да гарантирам това, защото не знам какъв ще бъде този натиск в бъдеще. Не исках да го играя герой за ден-два и след това да променя решението си. Но фактът, че казвам „не знам“, а когато казвам „не знам“ – моята дума струва повече от нечие твърдо обещание„, изтъкна държавният глава.

Изминаха две години (от началото на специалната военна операция – б.р.). Сърбия е единствената европейска страна, която не е наложила никакви санкции. Вие (Русия) имате много приятели във всички европейски страни и всички те са наложили санкции срещу Русия. Някои биха казали, че централната власт ги е наложила и те са против тях, някои биха казали, че са наложили санкции срещу вас, но ви помагат по други въпроси. Малката Сърбия е единствената държава, която не е наложила никакви санкции„, похвали се Вучич. Той добави, че „санкциите срещу Русия са основната тема“ на всяко международно събитие, на което присъства сръбският лидер.

Ние не се бием в гърдите или нещо подобно, но както виждате, отговорът ми ще бъде същият и занапред – ще се опитаме да защитим позицията си колкото се може по-дълго. Постигаме това от вече две години. Не знам дали ще продължим, но се надявам на това„, завърши държавният глава.

След началото на специалната военна операция Вучич заяви в обръщение към нацията, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Русия. Той обяви, че републиката временно преустановява всички военни и полицейски учения с чуждестранни партньори.

Вучич поясни, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски народи и изрази съжаление за събитията в Източна Европа. Той увери и че Белград е готов да предостави хуманитарна помощ на Киев.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Байдън отделя 1 млрд. долара за оръжейни доставки за Израел

Администрацията на американския президент Джо Байдън е уведомила Конгреса,...

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси (ВИДЕО)

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg