https://www.gerb.bg/bg

Беларус отряза ОССЕ за мониторинг на изборите

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във вторник критикува отказа на Беларус да позволи да наблюдава нейния парламентарен вот. Според нея, това противоречи на международните задължения на страната, съобщава АП.

Беларуските власти обявиха в понеделник, че няма да поканят наблюдатели за парламентарните и местните избори през февруари.

Беларус е член на ОССЕ и наблюдателите на групата са единствените международни наблюдатели на беларуски избори от десетилетия.

ОССЕ заяви, че този ход нарушава ангажиментите, които Беларус е поела като член на групата.

Матео Мекачи, директор на Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ, каза, че отказът на Беларус „ще попречи на гражданите и институциите на страната получат безпристрастна, прозрачна и цялостна оценка„.

Това противоречи на ангажиментите, поети от Беларус, и противоречи както на буквата, така и на духа на сътрудничество, на който се основава ОССЕ“, добави той.

Отказът на Беларус да позволи наблюдение на ОССЕ е последният ход на президента Александър Лукашенко за по-нататъшно укрепване на неговото почти тридесетгодишно управление.

Парламентарните избори на 25 февруари ще бъдат първите избори след оспорваните президентски избори през 2020 г., които дадоха на Лукашенко шести мандат и предизвикаха безпрецедентна вълна от масови протести в цялата страна.

Правителството на Лукашенко отговори със сурови репресии, като арестува повече от 35 000 души. Много от тях са били бити от полицията и принудени да напуснат страната.

Тазгодишните избори ще се проведат на фона на продължаващи репресии, като около 1500 политически затворници остават зад решетките, включително лидери на опозиционни партии и известен правозащитник и носител на Нобелова награда за мир за 2022 г. Алес Бяляцки.

Беларуските власти са извършили пререгистрация на политическите партии, действащи в 9,5-милионната страна, като са дали пълномощия само на четири проправителствени партии от 15, които са действали в страната в началото на миналата година. Не се очаква опозиционните политици да участват в изборите.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская, която е в изгнание в съседна Литва, призова сънародниците си да бойкотират вота, тъй като е „фарс без международен мониторинг„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Израел отново удари Баалбек

САЩ искат ясен план за Газа

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

Двама американци и руснак задържани на протестите в Грузия

Двама граждани на САЩ и един руснак бяха сред...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg