https://www.gerb.bg/bg

България обсъди предстоящия СОР28

Снимка: пресцентър МОСВ

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Люксембург, което се провежда под председателството на Испания. Обсъдени са били основно въпроси около стандартите за емисии на CO2. 

Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. 

Министрите обсъдиха предложението за Регламент за стандартите за емисии на CO2 от тежкотоварни превозни средства. България подкрепи предложения общ подход и оцени положително работата на Председателството.

Попов подкрепя предложенията за разширяването на клаузата за преглед по отношение нуждата от анализ на инфраструктурното развитие в трети страни. Той отбеляза, че има необходимост от отчитане на развитията в световен мащаб, в т.ч. в САЩ и Китай, по отношение на електрификацията на транспорта и батериите, като посочи, че при липса на действия ЕС ще изостане по отношение на иновациите и технологиите. Министър Попов призова за амбициозни действия, като добави, че дори и към момента електрификацията на транспорта се развива със значителни темпове. Като пример той посочи град София, където към момента е постигната 75% електрификация на градския транспорт.

В този контекст министърът напомни и за предложенията на България, отправени в миналото относно разработването на концепцията за зелени коридори в рамките на Съюза.

Следобедната сесия започна с обсъждане на предложението за Директива за пречистване на градските отпадъчни води.

България посочи, че прилагането на директивата ще бъде огромно предизвикателство за страната ни по отношение на инвестиции и капацитет и подчерта, че националните обстоятелства и различните стартови позиции на държавите членки трябва да се вземат предвид в максимална степен. Отбелязан беше напредъкът, особено що се отнася до сроковете за прилагане на някои разпоредби, и по-специално съответните дерогации за държавите членки, присъединили се към ЕС след 2006 г. Въпреки това, сроковете остават твърде амбициозни и продължават да бъдат твърде голямо предизвикателство в комбинация с новите много високи изисквания, поради което България гласува „въздържал се“.

Заседанието продължава с обсъждане заключенията на Съвета относно подготовката за СОР28, която ще се проведе в Дубай в края на годината, както и на актуализирания национално определен принос на Съюза към Рамковата конвенция по климата. Актуализирането на национално определения принос и подаването му към Секретариата на Конвенцията преди СОР28 ще затвърди още веднъж водещата роля на ЕС, както и ангажираността му към предприемането на реални мерки за постигане на нужните намаления на емисиите с оглед на поставените в Парижкото споразумение цели и последните научни доклади.

ЕС ще даде пример и стимул на останалите страни за национално определени приноси в рамките на първия Глобален преглед за напредъка.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Дупнишкото село Самораново вече два дни се сблъсква със...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Обвиняват ArcelorMittal, че лъска имиджа си чрез Олимпиадата

Компанията не предприема обещаните мерки за климата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg