https://www.gerb.bg/bg

Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер, снимка: EPA/Robert Ghement

През декември 2022 г. Европейската комисия беше подготвила всичко, за да могат България, Хърватия и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер обаче обяви, че няма да се съгласи с това разширяване, тъй като защитата на външните граници на ЕС изобщо не функционира.

В uрайна сметка Хърватия се присъедини към Шенген от 1 януари 2023 г., докато България и Румъния продължават да чакат зелена светлина. Близо година по-късно все още няма яснота дали Австрия ще вдигне ветото.

След дискусии с Европейската комисия и най-вече със засегнатите балкански страни, вътрешният министър Карнер постави на масата оферта, която може да доведе до третиране на българи и румънци по време на полети („Еър Шенген“), сякаш и двете държави са част от Шенгенското пространство, пише австрийскто издание Kurier. Междувременно сухопътните граници ще запазят сегашния си статут; България и Румъния официално няма да са членове на Шенген.

Mинистър Карнер ще пътува до Словения идната седмица, за да обсъди в с представители на тези страни кои условия трябва да бъдат изпълнени, за да бъде вдигнато ветото за „Еър Шенген“. Той поставя три условия. Това са:

  1. Разполагането на Frontex в България се утрои. Парите за разширяване на граничната охрана и инфраструктура (оградата) по външните граници на България и Румъния трябва да дойдат от Европейската комисия.
  2. Засилване на граничния контрол между Румъния и България, както и Унгария и Румъния, както и разполагането и изпращането на консултанти по документи от Австрия на летищата в Букурещ и София.
  3. България и Румъния да поемат търсещите убежище в момента в Австрия, особено афганистанци и сирийци.

Дори ветото за Шенген да не е отменено напълно, „Еър Шенген“ все пак означава голямо облекчение за пътниците от засегнатите страни. Пътниците на авиокомпаниите от Румъния и България вече няма да трябва да минават през паспортна проверка на полети в рамките на ЕС, но като всички останали ще трябва да се легитимират при чекиране.

Герхард Карнен нееднократно е посочвал, че Австрия не вдига ветото, защото Шенген не функционира пълноценно. Той изтъкна, че хиляди нелегални мигранти достигат до Австрия заради лошата охрана на външната граница на ЕС.

Припомняме, че Австрия и Нидерландия са двете страни, спиращи България и Румнъния да се присъедният към Шенген. Нужно е единодушие сред страните членки за разширяването на шенгенското пространство.

С материал за намерението на Австрия частично да вдигне ветото за България и Румъния излиза в събота вечерта и Kleine Zeitung, позовавайки се на информация от правителствени източници.

След пътуването утре на вътрешния министър Карнер до Словения, във вторник предстоят още консултации в рамките на Залцбургския форум в Бърдо, пише изданието.

Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, а Kleine Zeitung поставя акцент върху това, че с ветото си австрийското правителство е предизвикало недоволство в редица членки на ЕС и в Европейската комисия в Брюксел, които настояваха, че „двете кандидатки вече са изпълнили съответните изисквания на ЕС“. Остава обаче проблемът с настояването на канцлерът Нехамер, че системата Шенген вече е счупена и трябва основно да се ремонтира.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Иззеха общо 40 000 къса цигари без бандерол във Видинско

Водачите по двата отделни случая са арестувани

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg