https://www.gerb.bg/bg

Аржентина масово отказва удължаване на престоя за руснаци

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Миграционната служба на Аржентина започна масово да отказва на руснаците да удължат туристическия си престой. Това съобщи в четвъртък ръководителят на консулския отдел на руското посолство в републиката Георгий Полин.

Наясно сме със ситуацията с нарастващата практика аржентинското миграционно управление да издава отрицателни решения за удължаване на така наречения туристически престой за новопристигнали руски граждани, като отказва да им издаде разрешения за пребиваване (и дори анулира издадени по-рано), т.к. както и издаване на заповед за напускане на страната в най-кратък срок под заплахата от започване на процедурата по депортиране. Засега става дума за няколко десетки случая„, се казва в коментара, получен от ТАСС.

Според консула миграционната служба оправдава отказите с разпоредбата на руско-аржентинското споразумение за безвизово пътуване, „според което притежателите на обикновени руски паспорти могат да влизат, излизат, преминават транзит и остават в Аржентина без визи за не повече от 90 дни през всеки период от 180 дни„. Въпреки това през 2022 г. агенцията удовлетвори повечето заявки на руснаци за удължаване на туристическия престой в страната.

Ще изхождаме от факта, че недискриминационното прилагане на такива разпоредби на аржентинското законодателство предполага, че на гражданите на други страни, които имат безвизов режим с Аржентина, ще бъде отказано разрешение за пребиваване, ако съответните двустранни или многостранни споразумения съдържат подобни разпоредби. През последните месеци бяха изслушвани почти изключително руски граждани„, каза Полин.

Припомняме, че през февруари в Аржентина избухна скандал относно предоставянето на разрешения за пребиваване на руснаци, след като миграционната служба на страната отказа достъп на шест бременни руски жени. Със заповед на съда им беше разрешено да напуснат летището по хуманитарни причини. Ръководителят на миграцията на Аржентина Флоренсия Кариняно каза, че граничните служители смятат, че момичетата, които са били в напреднала бременност, не са дошли в страната с цел туризъм, както беше посочено.

Тя каза още, че ръководеното от нея ведомство е започнало проверки във връзка с рязко увеличения поток на руснаци в страната. Според Кариняно повече от 10 000 бременни руски жени са пристигнали в Аржентина през последната година, от които 7000 вече са напуснали страната. Аржентинското правосъдие също започна проверки на консултанти, предлагащи съдействие за получаване на аржентинско гражданство и пребиваване.

„Родилният туризъм“ от Русия до Аржентина съществува от 2010 г., когато започна да действа двустранно безвизово споразумение. След раждането на дете родителите могат да кандидатстват за гражданство на страната по ускорена процедура, което им дава право на безвизово влизане в около 170 държави.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В News24sofia.eu Новините в 19 ч. очаквайте…

Нови разкрития за тежката катастрофа в Пловдив пред News24sofia.eu...

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Храната в детската градина не е причинила натравянето на 48 деца в Сливен

Храната в учебното заведение не е причинила натравянето на...

Половината от американците са против центровете за задържане на мигранти

Около половината от гласоподавателите в САЩ се противопоставят на...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Летищата „Шарл дьо Гол“ и „Орли“ ще стачкуват във вторник

Служителите искат увеличение на заплатите и премиите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg