https://www.gerb.bg/bg

Антонио Гутериш: Палестинските атаки не са дошли от нищото

Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация ипалестинските атаки не са дошли от нищото„, е заявил генералният секкретар на ООН Антонио Гутериш, според израелското издание „Аарец“, пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН във вторник, след като ръководеното от „Хамас“ Министерство на здравеопазването в Газа съобщи за повече от 700 убити палестинци за 24 часа израелски въздушни удари, най-високият дневен брой на жертвите от началото на бомбардировката.

Но оплакванията на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите атаки на „Хамас“. И тези ужасяващи атаки не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ. Палестинските територии – Западния бряг и Ивицата Газа, в допълнение към Източен Йерусалим – са широко признати в международната общност като окупирани от Израел„, пише „Политико“.

След изявлението на Гутериш, посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан нарече речта му „шокираща“ в X, доскоро известен като „Туитър“, като каза, че „генералният секретар е напълно откъснат от реалността в нашия регион„.

Няма оправдание или смисъл да се говори с тези, които показват състрадание към най-ужасните жестокости, извършени срещу гражданите на Израел и еврейския народ„, добави той в социалната медийна платформа.

Ердан заяви, че страната му възнамерява да откаже визи на представители на ООН след изявлението на генералния секретар Антонио Гутериш, съобщава Times of Israel.

Израелското външно министерство по-рано призова за оставката на Гутериш, след като той каза, че атаката на Хамас „не е дошла от нищото“. Представител на ведомството заяви, че по този начин генералният секретар на ООН се е изказал, „за да оправдае тероризма„.

Поради неговите изявления ние ще откажем да издадем визи на представители на ООН„, каза Гилад Ердан в интервю за армейското радио. „Вече отказахме виза на заместник-генералния секретар по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс. Време е да им дадем урок.

Израелският външен министър Ели Коен обяви в X, че повече няма да се среща с Гутериш.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и външният министър на Палестинската автономия Рияд ал-Малики също говориха пред Съвета за сигурност във вторник, като и двамата призоваха за смекчаване на щетите върху цивилните в Газа. Повече от 5700 палестинци са били убити от израелските въздушни удари от началото на войната, според управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в Газа, съобщи New York Times.

Повече от 2 милиона палестинци живеят в управляваната от „Хамас“ Ивица Газа, която е под въздушна, сухопътна и морска блокада, наложена от Израел от 2007 г., строго ограничаваща движението на стоки и хора. Откакто войната между Израел и „Хамас“ започна на 7 октомври, Израел наложи „пълна обсада“ на територията, прекъсвайки горивото, електричеството и водата за населението, което до голяма степен зависи от хуманитарна помощ.

Гутериш описа 50-те камиона с хуманитарна помощ, които са влезли в Газа през граничния пункт „Рафах“ с Египет от събота насам, „капка помощ в океан от нужда„.

В понеделник външните министри на Европейския съюз не успяха да постигнат единодушна препоръка, призоваваща за „хуманитарна пауза„, за да се позволи на помощта да достигне до палестинците в Газа, въпреки че мнозинството от събралите се се съгласиха да призоват за такава.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Акция на ГДБОП в офис за бързи кредити „Хера кредит“, има няколко задържани (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ihq6SSYnGo Акция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони...

18-годишен прободе с нож тийнейджър в Кърджали и го прати в болница

16-годишно момче се озова в болница след кавга с...

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Двама пияни мъже заплашваха спешни медици във Ветово

Двама мъже са ругали и заплашвали медици в спешния...

И министрите минаха през матура с „Приказка за стълбата“

Премиерът Димитър Главчев започна днешното правителствено заседание с "Приказка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

Израел възнамерява да разшири офанзивата в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си офанзива в град...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg