https://www.gerb.bg/bg

Алексей Петров поискал 2 млн. обезщетение за „Октопод“

Снимка: архив БГНЕС

Само ден след убийството на Алексей Петров в Градския съд е образувано дело срещу прокуратурата, в което той е поискал обезщетение в размер на 2 млн. лв. Той е започнал делото срещу държавното обвинение заради незаконния арест, престоя в килия и продължилият 8 години процес, известен по името на полицейската операция „Октопод“, пише вестник „Уикенд“.

Като вътрешен министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР тогава Калин Георгиев даваха цветисти имена на полицейските операции, друг е въпросът, че после те приключиха безславно в съда.

Специално арестът на Алексей Петров беше заснет и показан по всички медии. Дори самият Петров беше споделил, че за нуждите на тази МВР кинематография е имало „режисьорски” указания къде да застане, как точно да вдигне ръцете, за да стане филмчето по-атрактивно. Само че сега, когато наследниците на покойния главен герой на „Октопод” продължат делото (по закон имат това право) и най-вероятно го спечелят, Цветанов едва ли ще си продаде апартамента с асансьора, за да ги обезщети. Парите, както е известно, ще се вземат отново от данъците на българите.

Делото „Октопод”, да припомним, завърши с пълно фиаско за прокуратурата. А защо се стигна дотук – причините са много, но както обясняваха още навремето адвокатите: „Проблемът на обвинението по операция „Октопод” идва от факта, че се разследват лица, а не престъпни деяния”. Прокуратурата първо беше образувала дело и едва тогава бяха започнали да издават разпореждания за данъчни проверки, припомнят си запознати. По техни думи са били назначени икономически експертизи и в крайна сметка от въпросните проверки и експертизи се е очаквало да се получат данни за престъпления по вече образуваното дело.

При този подход от грандиозното дело може да излезе само грандиозно нищо”, е мнението на юристи, запознати с процеса. Те уточняват, че и Петров, и другите, замесени в това дело от години се занимават с бизнес, проверявани са многократно от всякакви контролни органи. Невъзможно е всички предишни проверки да се окажат неверни и манипулирани и само тази, точно тази, която е по повод на образуваното дело, да е меродавна. Да уточним, че адвокатите тогава приемат с ирония и твърденията на ръководството на МВР, че е „започнало борба с тежката организирана престъпност”.

Коя ли пък ще е леката престъпност, чудят се юристите!

След шумната полицейска операция са заведени три дела, като това за източването на „Кремиковци” дори не е внесено от прокуратурата в съда. Второто е за сводничество, но в него Петров не е обвиняем. Така нареченият „Малък Октопод” е за рекет и изнудване, а бившият агент от ДАНС е основното действащо лице на подсъдимата банка. Процесът се проточва от 2010 до 2018 г. и Петров е оправдан. Далеч преди да приключи в спецсъда въпросният „Малък Октопод”, той и другите обвинени започват дела в Съда по правата на човек в Страсбург за нечовешко и унизително отношение при задържането”. В оплакванията им неизменно се посочва, че е нарушено правото им на справедлив процес поради множеството изявления на лица от правителството, тоест на Цветан Цветанов. В Страсбург България е осъдена да им плати общо 114 хиляди евро. На свой ред „Лев Инс” през миналата година получава 48 млн. лв. обезщетение след дело срещу МВР и прокуратурата.

В крайна сметка се оказва, че изявленията на Цветанов са натоварили обществото с огромни очаквания, а накрая съдебният процес е завършил не само с оправдателни присъди, но и с дела срещу прокуратурата и МВР за милиони левове от джоба на народа.

През различни перипетии преминават и лицата от другата страна на съдебната зала. През 2014 г. във Висшия съдебен съвет са образувани 4 дисциплинарни производства срещу прокурора Светлозар Костов, който се явява по делото „Октопод”. В онова време той е и административен ръководител на Специализираната прокуратура. Заради негови служебни прегрешения година по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров внася във ВСС предложение Светлозар Костов направо да бъде уволнен.

На практика той е отстранен от работа през следващата 2016 г. След две години обаче Костов се връща обратно в прокуратурата. До 2018 г. няколко състава на Върховния административен съд вече са отменили всичките му наказания. На свой ред той започва дело за обезщетение от ВСС. Миналото лято съдът му дава над 26 хил. лева компенсация, въпреки че неговият иск е за 140 хил. лв. На толкова е оценил нанесените му вреди и накърнен авторитет като магистрат.

Съдийката по „Октопод” Румяна Ченалова беше отстранена от съдебната система, после се заигра с разни маргинални националистически партии. Основният свидетел по „Октопод” – Георги Цветанов, който е бивш директор на клон на някогашната Първа частна банка в Плевен, почина в катастрофа край Чирпан. Това се случи през 2015 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

Радев подкрепи ректорите, ще говори с Главчев за пари за ВУЗ-овете

Ректорите получиха подкрепата на президента Румен Радев. Отреагирах веднага...

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg