Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От ДБ призовават да се задвижи местенето на Паметника на съветската армия

Снимка: архив БГНЕС

Общинският съветник от „Демократична България“ Веселин Калановски призовава с отворено писмо кмета на София Йорданка Фанкъдова и председателя на Комисията по култура към Столичния общински съвет Малина Едрева да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на съветската армия.

Калановски и групата общински съветници от „Демократична България“ настояват паметникът да се демонтира и премести оот началото на мандата си през 2019 г., съобщават от ДБ

Днес е модерно да се говори за евроатлантическа ориентация и принадлежността на България към Европа и НАТО. Политическата сила, която вие представлявате дори публично изразява желание за формиране на коалиционно управление, основано на тези принципи. Похвално желание, но нека да се върнем към реалностите на днешния ден„, се казва в отвореното писмо на Калановски.

Какво още трябва да се случи, за да излезе Столична община от летаргията си и да предприеме реални действия за преместването на монумента с „дружелюбния“ руски войник, размахал оръжие над главите на софиянци? Какво още трябва да се случи, за да се премести паметник, внушаващ васално положение на България спрямо Русия„, пита той.

Калановски задава също въпроса как се присъствието на такъв монумент корескондира с евро-атлантическите ценности и натовската ни принадлежност и нормално ли е въоръжен войник от армията на държава, обявила ни за врагове, да се извисява над парламента и университета.

Докога примиренчески ще търпим този символ на руското колониалното влияние, достигнало своя пик у нас по време на СССР, а продължаващо и до днес в най-различни формати„, пита още той.

В отвореното писмо се призовава столичният кмет и Столичният общински съвет да решат най-накрая проблемите със собствеността на монумента, построен върху общинска земя в София. Веселин Калановски иска още да се приведе в изпълнение решение № 19 на СОС от 25.02.1992 г., допълнено от решение № 2 от 18.03.1993 г., както и председателят на СОС Георги Георгиев и Малина Едрева да се погрижат да бъде придвижен, разгледан, а при необходимост и коригиран докладът на „Демократична България“ от 2020 г. за преместването на паметника.

Избирам формата на публично писмо до вас, а не на официално питане в качеството ми на общински съветник, защото досегашният опит показва, че шансовете да получа отговор на питането си, докато въпросът е все още актуален, не са особено големи„, изтъква той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще пътува...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Очаква се до края на 2025 г. България да се присъедини към ОИСР

За първи път България има конкретен срок за присъединяването...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img