Реклама

https://www.gerb.bg/bg

И официално, и тържествено: Дългоочакваният азерски газ потече към България (СНИМКИ)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Междусистемната газова връзка „Комотини – Стара Загора“, по която страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра природен газ годишно официално влезе в експлоатация.

Това стана факт на официална церемония в Националния дворец на културата в София. Домакин на събитието е президентът Румен Радев, а специални гости са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия и Република Северна Македония Александър Вучичи Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и този на Румъния Николае Чука.

Още от август месец, когато встъпихме в длъжност, служебният кабинет се фокусира върху компенсиране на забавянията по междусистемата газова връзка, натрупани в предишните периоди, за да може този важен процес да бъде завършен в срок. Процесът бе наблюдаван както на министерско, така и на експертно ниво, на практика всеки ден различните администрации спешно се справяха с появили се неочаквано проблеми„, каза служебният министър-председател Гълъб Донев, който откри церемонията.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Премиерът подчерта – интерконекторът е от ключово значение за диверсификацията на доставките както за България, така и за цяла Европа.

Проектът има потенциал да допринесе за така необходимата сигурност на доставките на природен газ на разумни цени както за българските граждани, така и за нашите партньори и приятели в Европа. Вярваме, че проектът ICGB ще играе основна роля в енергийната сигурност на Европейския съюз.

Този проект означава свобода. Това акцентира в своето изказване председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Искам да изразя искрена благодарност на ръководителите на този проект, както и да благодаря на всички правителства на България и Гърция през годините. ЕС подкрепяше този проект както политически, така и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Европейския съюз. България получаваше около 80% от газа си от Русия, но преди Русия да започне една ужасяваща война в Украйна и енергийна война към Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руския газ. Той може и да покрие цялото потребление на България (3 млрд. кубически метра годишнп – бел.ред.), което е страхотна новина„, заяви тя.

Председателят на ЕК изрично подчерта, че за завършването на проекта благодари на всички, положили усилия в последната една година.

Урсула фон дер Лайен говори и за важността на прехода към зелена икономика и енергия от възобновяеми енергийни източници. „Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на Русия„, изрази увереност фон дер Лайен.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

На свой ред президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната му се стреми поне да удвои износа на газ към Европа до 2027 година

Гордеем се с този проект. Към момента сме разработили един източник в Каспийско море, но има и няколко други газови полета, които ще допринесат за увеличаване на обема на доставките. От много години изнасяме нефт на международните пазари, а в момента сме сериозен доставчик на газ. Искам да акцентирам и върху това, което г-жа фон дер Лайен каза за зелените източници. Много скоро ще сме доставчици и на електричество към ЕС, имаме потенциал за производство на стотици мегавати в Каспийско море, като в момента обсъждаме как да доставим това електричесво„, каза той.

Междусистемната газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години. Строежът на тръбата струваше 240 милиона евро. Близо 90 милиона евро от тях бяха осигурени по европейски програми, а 110 милиона евро са заем от Европейската инвестиционна банка.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

ЕК удължава надбавките за земеделските субсидии с шест месеца

Европейският съюз ще удължи надбавките за субсидии с шест...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Калин Стоянов вдигна със 100 лева порциона в МВР със задна дата

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е подписал днес две...

Смъртоносна гореща вълна тегне над Югоизточна Азия

Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха...

Димитър Главчев потвърди готовност за участие към ОИСР в подкрепа на Украйна

България има готовност за доброволен финансов принос в подкрепа...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img