https://www.gerb.bg/bg

Зима посред лято заварил министър Шишков на „Хемус“

Строежът на АМ „Хемус“ е „зазимен“ напролет. Това откритие направи при проверка служебният министър Иван Шишков. Няма плащания, последното такова е направено от предишния служебен кабинет в края на месец ноември 2021 г.

Той е инспектирал първите два от оставащите за изграждане участъци на инфраструктурния обект. В проверката участваха също заместник-министър Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов.

Целта на инспекцията е да се вземе решение как тази част от АМ „Хемус“, която има строителни книжа, да се построи в максимално кратки срокове, каза още Шишков.

Иван Шишков посочи, че не е направено нищо за узаконяване в полза на държавата на констатираното от предишния служебен кабинет незаконно строителство в участъци 4 и 5, за да не се налага да бъде разрушено и да трябва да се прави отново. В момента не може да се направи много, тъй като предишното народно събрание е отхвърлило предложението за механизъм в ЗУТ как да бъде обявявано за търпимо незаконно строителство, което отговаря на нормите. Затова в момента не мога да коментирам, че има механизъм, по който да започне да се строи в тези два участъка, каза регионалният министър.

Изпълнителите на различните участъци са различни, въпреки че по документи строителят е държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, каза още регионалният министър.

Служебният министър заяви, че ще поиска от държавната компания информация за плащанията към строителните фирми.

Министър Шишков обясни, че е очаквал строителството на участък 1 – от Боаза до п. в. „Дерманци“ да е в по-напреднала фаза, но все още има критични участъци, които е опасно да останат незавършени тази зима. Изграждането на първия участък трябва да завърши до средата на следващата година. Пускането в експлоатация на първите три отсечки – до п. в. „Каленик“, зависи от строителството на втория, което започна най-късно.

Строителството на втория – между пътните възли „Дерманци“ и „Каленик“, е в съвсем ранен етап – голяма част от изкопните работи не са направени, струпана е строителна техника, но без работници.

Независимо от това дали ги има в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ или не, ще се търси възможност средствата да бъдат изплатени, така че строителният процес да продължи, ангажира се Иван Шишков. Смята да поиска и сроковете да не бъдат удължавани.

Шишков увери, че МРРБ ще направи всичко възможност да контролира големите инфраструктурни обекти, а и да даде тласък на нови – поне като планиране.

„Необходимо е да започне ударно проектиране. Оста север – юг в България е на практика неразработена, включително и проектно. В последните 10 – 15 години строителството на инфраструктурата е много закъсняло и е с изключително бавни темпове.“

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (ВИДЕО)

https://youtu.be/DYE1c0UPJQo Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg