https://www.gerb.bg/bg

Зима посред лято заварил министър Шишков на „Хемус“

Строежът на АМ „Хемус“ е „зазимен“ напролет. Това откритие направи при проверка служебният министър Иван Шишков. Няма плащания, последното такова е направено от предишния служебен кабинет в края на месец ноември 2021 г.

Той е инспектирал първите два от оставащите за изграждане участъци на инфраструктурния обект. В проверката участваха също заместник-министър Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов.

Целта на инспекцията е да се вземе решение как тази част от АМ „Хемус“, която има строителни книжа, да се построи в максимално кратки срокове, каза още Шишков.

Иван Шишков посочи, че не е направено нищо за узаконяване в полза на държавата на констатираното от предишния служебен кабинет незаконно строителство в участъци 4 и 5, за да не се налага да бъде разрушено и да трябва да се прави отново. В момента не може да се направи много, тъй като предишното народно събрание е отхвърлило предложението за механизъм в ЗУТ как да бъде обявявано за търпимо незаконно строителство, което отговаря на нормите. Затова в момента не мога да коментирам, че има механизъм, по който да започне да се строи в тези два участъка, каза регионалният министър.

Изпълнителите на различните участъци са различни, въпреки че по документи строителят е държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, каза още регионалният министър.

Служебният министър заяви, че ще поиска от държавната компания информация за плащанията към строителните фирми.

Министър Шишков обясни, че е очаквал строителството на участък 1 – от Боаза до п. в. „Дерманци“ да е в по-напреднала фаза, но все още има критични участъци, които е опасно да останат незавършени тази зима. Изграждането на първия участък трябва да завърши до средата на следващата година. Пускането в експлоатация на първите три отсечки – до п. в. „Каленик“, зависи от строителството на втория, което започна най-късно.

Строителството на втория – между пътните възли „Дерманци“ и „Каленик“, е в съвсем ранен етап – голяма част от изкопните работи не са направени, струпана е строителна техника, но без работници.

Независимо от това дали ги има в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ или не, ще се търси възможност средствата да бъдат изплатени, така че строителният процес да продължи, ангажира се Иван Шишков. Смята да поиска и сроковете да не бъдат удължавани.

Шишков увери, че МРРБ ще направи всичко възможност да контролира големите инфраструктурни обекти, а и да даде тласък на нови – поне като планиране.

„Необходимо е да започне ударно проектиране. Оста север – юг в България е на практика неразработена, включително и проектно. В последните 10 – 15 години строителството на инфраструктурата е много закъсняло и е с изключително бавни темпове.“

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Задържан стреля по полицаи в участък в Париж

Мъж стреля и рани двама полицаи във френската столица...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си (ВИДЕО)

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Политолози виждат шанс за Солидарна България

Кънчо Стойчев не вижда шанс за промяна

Батерия на е-тротинетка предизвика пожар в апартамент във Варна

Батерия на електрическа тротинетка предизвика пожар в апартамент във...

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за Газа ще отплава днес от Турция

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за ивицата Газа...

Володимир Зеленски: Киев свали още един руски Су-25

На 4 май 2024 г. украински военнослужещи унищожиха още...

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

Израелските въоръжени сили убиха трима палестинци при операция на Западния бряг

Израелските въоръжени сили убиха най-малко трима палестинци при операция...

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg