Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДБ искат Гешев да обяви резултат от проверките на Пеевски, Желязков и Терзийски

Снимка: архив БГНЕС

От правната комисия в парламента ще изискат информация от главния прокурор Иван Гешев доклад за проверка на трима високопоставени лица – депутата от ДПС Делян Пеевски, бившия зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и бившия вътрешен министър Христо Терзийски. Информацията е на коалиция ДБ.

Тази информация Гешев отказа да даде на живо в неколкочасовото си изслушване в комисията. В основата на дебата бяха доклади на прокуратурата и на „Антикорупционния фонд“.

Припомняме, Пеевски и Желязков бяха в българския списък „Магнитски“.

Народният представител от „Демократична България“ доц. Атанас Славов на няколко пъти настоятелно попита Гешев, докъде е стигнала проверката на прокуратурата по санкционираните по международния акт „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Славов се позова на публична информация, на чиято основа срещу двамата е била образувана проверка миналата година. Той предупреди главния прокурор да не се позовава на решение на Конституционния съд, че не може да огласява данни по досъдебни производства, защото проверките не са такива и не се ползват със защитата на следствената тайна.

„Въпросът ми е, приключили ли са проверките и как – дали с отказ за образуване на досъдебно производство или с образуване на такова“, попита Славов.

Иван Гешев отговори, че въпреки че „Магнитски“ е политически и административен инструмент на нашите евроатлантически партньори, който не е приложим в ЕС и от няма правни последици. Но че още преди обявяването на санкционираните по „Магнитски, прокуратурата е предприела действия срещу четирима български граждани. Главният прокурор обаче трябвало да получи разрешение от наблюдаващия прокурор, за да разгласи такава информация, а и не бил в течение на дела по хиляди преписки.

„Има двоен стандарт, някои досъдебни производства се огласяват публично, а други не. Както чуваме за човека от Дубай, нека така и за другите“, контрира Славов.

Той изтъкна, че това е и въпрос за доверието към институциите, когато прокуратурата селективно огласява информация. И подчерта, че не пита дали са приложени СРС-та и изобщо какви процесуално-следствени действия са извършени, а дали проверката е приключила и как. „Освен това, независимо от решенията на КС, дори и за досъдебни производства веднъж огласявате информация, друг път – не“, добави депутатът.

Вторият въпрос на Атанас Славов към Гешев беше за прокурорска проверка за бившия шеф на полицията, вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски. През 2020 г. „Вътрешна сигурност“ в МВР е дала доклад за съпричастност на Терзийски към престъпна дейност, специализираната прокуратура е отказала да образува проверка, отказът ѝ е потвърден и от специализираната апелативната прокуратура през 2021-а, но през 2022-а Върховната касационна прокуратура е отменила отказа и повече няма информация по случая, каза Славов.

Гешев заяви, че не може да коментира случая и че явно преписката е върната на компетентен прокурор.

Депутатът добави и аргумента, че засегнатият Терзийски също има интерес да бъде съобщено публично, ако проверката е прекратена с отказ за образуване на следствие, за да изчисти името си, което е било засегнато от вътрешната проверка в МВР. Според Гешев обаче самата презумпция за невиновност е пазител на доброто име на всеки.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП – Лесово

При проверка на товарен автомобил на ГКПП - Лесово...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ виждат заплаха в плаващите атомни електроцентрали на Китай

През 2010 г. Пекин започна спорния енергиен проект

Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход с частната болница

България има нужда от национална детска болница. Това заяви...

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

Възстановяването на жилищата в ивицата Газа може да продължи...

За седмица хванаха над 59 000 джигити на пътя

За седмица хванаха 59 040 шофьори, превишили скоростта. Акцията за...

Смъртните случаи в Кения се увеличават на близо 100 заради наводненията

Най-малко 20 души са загинали при наводнения в района...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img