Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДБ искат Гешев да обяви резултат от проверките на Пеевски, Желязков и Терзийски

Снимка: архив БГНЕС

От правната комисия в парламента ще изискат информация от главния прокурор Иван Гешев доклад за проверка на трима високопоставени лица – депутата от ДПС Делян Пеевски, бившия зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и бившия вътрешен министър Христо Терзийски. Информацията е на коалиция ДБ.

Тази информация Гешев отказа да даде на живо в неколкочасовото си изслушване в комисията. В основата на дебата бяха доклади на прокуратурата и на „Антикорупционния фонд“.

Припомняме, Пеевски и Желязков бяха в българския списък „Магнитски“.

Народният представител от „Демократична България“ доц. Атанас Славов на няколко пъти настоятелно попита Гешев, докъде е стигнала проверката на прокуратурата по санкционираните по международния акт „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Славов се позова на публична информация, на чиято основа срещу двамата е била образувана проверка миналата година. Той предупреди главния прокурор да не се позовава на решение на Конституционния съд, че не може да огласява данни по досъдебни производства, защото проверките не са такива и не се ползват със защитата на следствената тайна.

„Въпросът ми е, приключили ли са проверките и как – дали с отказ за образуване на досъдебно производство или с образуване на такова“, попита Славов.

Иван Гешев отговори, че въпреки че „Магнитски“ е политически и административен инструмент на нашите евроатлантически партньори, който не е приложим в ЕС и от няма правни последици. Но че още преди обявяването на санкционираните по „Магнитски, прокуратурата е предприела действия срещу четирима български граждани. Главният прокурор обаче трябвало да получи разрешение от наблюдаващия прокурор, за да разгласи такава информация, а и не бил в течение на дела по хиляди преписки.

„Има двоен стандарт, някои досъдебни производства се огласяват публично, а други не. Както чуваме за човека от Дубай, нека така и за другите“, контрира Славов.

Той изтъкна, че това е и въпрос за доверието към институциите, когато прокуратурата селективно огласява информация. И подчерта, че не пита дали са приложени СРС-та и изобщо какви процесуално-следствени действия са извършени, а дали проверката е приключила и как. „Освен това, независимо от решенията на КС, дори и за досъдебни производства веднъж огласявате информация, друг път – не“, добави депутатът.

Вторият въпрос на Атанас Славов към Гешев беше за прокурорска проверка за бившия шеф на полицията, вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски. През 2020 г. „Вътрешна сигурност“ в МВР е дала доклад за съпричастност на Терзийски към престъпна дейност, специализираната прокуратура е отказала да образува проверка, отказът ѝ е потвърден и от специализираната апелативната прокуратура през 2021-а, но през 2022-а Върховната касационна прокуратура е отменила отказа и повече няма информация по случая, каза Славов.

Гешев заяви, че не може да коментира случая и че явно преписката е върната на компетентен прокурор.

Депутатът добави и аргумента, че засегнатият Терзийски също има интерес да бъде съобщено публично, ако проверката е прекратена с отказ за образуване на следствие, за да изчисти името си, което е било засегнато от вътрешната проверка в МВР. Според Гешев обаче самата презумпция за невиновност е пазител на доброто име на всеки.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Има задържан за стрелбата в софийския квартал „Люлин“ 4

Според неофициална информация на News24sofia.eu е стреляно с въздушен пистолет

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img