Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лихвите по депозити на гражданите продължават бавно да растат

Когато лихвите ти увеличават с незначителна част от процента, това трудно прави впечатление. Не трябва обаче да се забравя, че дълго време (години наред) лихвите по депозитите на населението намаляваха и се доближиха изключително плътно до нулата. Този процес продължаваше дори когато инфлацията започна бързо да нараства заради трайната тенденция на ръст на депозитите на населението и трудностите банките да пласират относително сигурно и доходоносно вливащата се по това направление ликвидност.

Сега, за втори месец поред лихвите по депозитите на населението нарастват, макар и незначително. Според лихвената статистика на БНБ за месец май при сектор домакинства „средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се повишава с 0.02 пр. п. (процентни пункта) до 0.12%, а по тези в евро – с 0.03 пр. п. до 0.11%. Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на нива от 0.00%. Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нива от 0.13% и 0.18%“.

През април, отново според информацията на БНБ, ситуацията в този сектор бе следната: „средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове нараства с 0.03 пр. п. до 0.10%, а по тези в евро – с 0.01 пр. п. до 0.08%. Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на нива от 0.00%. Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нива от 0.13% и 0.18%.“

Вижда се, че увеличението придобива постоянен профил. А ако то остане устойчиво и през следващите месеци, нищо чудно в началото на есента и средния лихвен процент по депозитите да нарасне. Това е важен детайл, тъй като според законовите разпоредби базовите лихвени проценти на банките за заеми за населението в национална валута – и жилищни и потребителски, се формират на основата на средния лихвен процент по депозитите в лева.

За момента при лихвите по кредити за граждани ситуацията е обичайната. Както съобщава БНБ „средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове намалява с 0.03 пр. п. до 7.81%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.01 пр. п. 8.28%. При жилищните кредити в левове, средният лихвен процент се понижава с 0.03 пр. п. до 2.54%, а ГПР – с 0.04 пр. п. до 2.78%. Средният лихвен процент по другите кредити в левове се увеличава с 0.32 пр. п. до 3.21%. Средният лихвен процент по другите кредити в левове на работодатели и самонаети лица се повишава с 0.13 пр. п. до 3.16%. През май 2022 г. средният лихвен процент по овърдрафта в левове спада с 0.08 пр. п. до 14.77%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове – с 0.02 пр. п. до 20.43%.“

При фирмите депозитите и в левове и в евро остават в отрицателната зона. През май 2022 г. в сравнение с април 2022 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове се понижава с 0.05 пр. п. до -0.54%, а по тези в евро – с 0.11 пр. п. до -0.17%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро спадат с 0.01 пр. п. до -0.01%.“, се казва в съобщението на БНБ.

Що се отнася до заемите за търговски дружества, средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се запазва на ниво от 2.87%, а по тези над 1 млн. евро намалява с 0.21 пр. п. до 1.96% през май 2022 г. Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, се понижава с 0.02 пр. п. до 2.58%, а по кредитите над 1 млн. евро се повишава с 0.28 пр. п. до 2.19%. През май 2022 г. средният лихвен процент по овърдрафта в левове спада с 0.02 пр. п. до 2.34%, а по овърдрафта в евро – с 0.01 пр. п. до 1.77 процента.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

Валери Жаблянов повежда „Левицата“ към ЕП

"Левицата" постави начело на евролистата Валери Жаблянов. Това съобщипред медиите...

Русия осъди връщането на украинските мъже от чужбина за фронта

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече...

Поканиха Главчев на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

България остава последователна и ще продължи да изразява своята...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img