Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лихвите по депозити на гражданите продължават бавно да растат

Когато лихвите ти увеличават с незначителна част от процента, това трудно прави впечатление. Не трябва обаче да се забравя, че дълго време (години наред) лихвите по депозитите на населението намаляваха и се доближиха изключително плътно до нулата. Този процес продължаваше дори когато инфлацията започна бързо да нараства заради трайната тенденция на ръст на депозитите на населението и трудностите банките да пласират относително сигурно и доходоносно вливащата се по това направление ликвидност.

Сега, за втори месец поред лихвите по депозитите на населението нарастват, макар и незначително. Според лихвената статистика на БНБ за месец май при сектор домакинства „средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се повишава с 0.02 пр. п. (процентни пункта) до 0.12%, а по тези в евро – с 0.03 пр. п. до 0.11%. Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на нива от 0.00%. Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нива от 0.13% и 0.18%“.

През април, отново според информацията на БНБ, ситуацията в този сектор бе следната: „средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове нараства с 0.03 пр. п. до 0.10%, а по тези в евро – с 0.01 пр. п. до 0.08%. Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на нива от 0.00%. Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нива от 0.13% и 0.18%.“

Вижда се, че увеличението придобива постоянен профил. А ако то остане устойчиво и през следващите месеци, нищо чудно в началото на есента и средния лихвен процент по депозитите да нарасне. Това е важен детайл, тъй като според законовите разпоредби базовите лихвени проценти на банките за заеми за населението в национална валута – и жилищни и потребителски, се формират на основата на средния лихвен процент по депозитите в лева.

За момента при лихвите по кредити за граждани ситуацията е обичайната. Както съобщава БНБ „средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове намалява с 0.03 пр. п. до 7.81%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.01 пр. п. 8.28%. При жилищните кредити в левове, средният лихвен процент се понижава с 0.03 пр. п. до 2.54%, а ГПР – с 0.04 пр. п. до 2.78%. Средният лихвен процент по другите кредити в левове се увеличава с 0.32 пр. п. до 3.21%. Средният лихвен процент по другите кредити в левове на работодатели и самонаети лица се повишава с 0.13 пр. п. до 3.16%. През май 2022 г. средният лихвен процент по овърдрафта в левове спада с 0.08 пр. п. до 14.77%, а при кредитите по кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове – с 0.02 пр. п. до 20.43%.“

При фирмите депозитите и в левове и в евро остават в отрицателната зона. През май 2022 г. в сравнение с април 2022 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове се понижава с 0.05 пр. п. до -0.54%, а по тези в евро – с 0.11 пр. п. до -0.17%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро спадат с 0.01 пр. п. до -0.01%.“, се казва в съобщението на БНБ.

Що се отнася до заемите за търговски дружества, средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се запазва на ниво от 2.87%, а по тези над 1 млн. евро намалява с 0.21 пр. п. до 1.96% през май 2022 г. Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, се понижава с 0.02 пр. п. до 2.58%, а по кредитите над 1 млн. евро се повишава с 0.28 пр. п. до 2.19%. През май 2022 г. средният лихвен процент по овърдрафта в левове спада с 0.02 пр. п. до 2.34%, а по овърдрафта в евро – с 0.01 пр. п. до 1.77 процента.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Израелските военни: Това не е краят (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че е...

Мъж, обвинен в убийство във Великобритания, искал да убие още хора

Мароканец, обвинен в убийство на пенсионер "в името на...

Иран пред СС на ООН: Време е Израел да понесе отговорност за агресията в региона

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img