Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Вицепремиерът Нинова: Българският парламент реши, че няма да дадем оръжие на Украйна

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че е безполезно българското външно министерство да отговаря на посланика на Украйна в София Виталий Москаленко да им предоставим оръжие.

Тази сутрин пред БиТиВи украинският дипломат заяви: „Искаме повече помощ от България за въоръжение, вие имате 140 тежки гаубици и около 150 ракетни системи.“.

Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен.“.

Така министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира думите на посланика на Украйна Виталий Москаленко, че е поискал с нота гаубици и ракетни системи за Украйна от Външно министерство.

По-рано от МВнР потвърдиха, че е получена нота днес, 6 юни.

Предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства„, пишат дипломатите ни.

Това е единствената позиция от българското външно министерство в отговор на журналистически запитвания, в която не се уточнява кои са „компетентните ведомства“, но вероятно визират Министерството на икономиката, което отговаря за производство и търговия с отбранителна продукция и се ръководи от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Припомняме, че на 4 май 2022 г. депутатите от 47-ото народно събрание спориха почти 4 часа каква помощ да изпратим на Украйна. Предложенията на ГЕРБ, ДБ и ПП бяха сходни и съдържаха: „даване на военна и техническа помощ„.

Началото на дебата даде писмо от посланика на Украйна в България Виталий Москаленко с искания в шест точки, сред които не присъства такова за оръжие.

Това бе причината от „Продължаваме промяната“ да поискат редакция на предложението си – „оказване на военно-техническа помощ, според официалното искане на Украйна и съобразено с възможностите на РБ„.

Преди обсъждането в парламента имаше неколкократно събиране на коалиционните партньори по темата предоставяне на оръжие за Украйна, но нито веднъж те не постигнаха съгласие. Това бе причина точката да бъде обсъдена директно в парламента.

В последния си работен ден преди Великденските празници Народното събрание, след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП, отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията.

Във вторник (26 април) се очакваше коалиционните партньори да се съберат и да обсъдят, за пореден път, предложението за военната помощ за Украйна. На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, от Демократична България“ втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения – това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от на закрито заседание на 20 април излезе трети вариант, в който формулировката бе „техническа помощ за защитни цели„. Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, „за да умрем защитени„.

В следобедните часове на 21 април и от „Продължаваме промяната“ излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

Украйна се интересува от американските разузнавателни дронове MQ-9 Reaper

В момента разузнавателните безпилотни самолети MQ-9 Reaper са приоритетни...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg