Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Сандов: България ще трябва да връща 13 млрд. лв., ако не намалим с 40% вредните емисии

Снимка: архив БГНЕС

Ако не намалим с 40% емисиите през следващите три години и половина, България ще трябва да връща 13 млрд. лева, които да бъдат оползотворени по Плана за възстановяване.

Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на регионалната конференция за възобновяема енергия RЕ-Source Southeast, цитиран от „24 часа“.

Ако България не трансформира въглищния сектор, няма как да оползотвори 2,5 млрд. лв. от Фонда за справедлив преход.

В България не са навлезли плаващите ВЕИ – фотоволтаици на водна площ, казва екоминистърът. По думите му страната ни трябва все повече да децентрализира енергийната система, да се внедряват все повече ВЕИ източници и да има повече „играчи“ на пазара, включително от най-малките.

По думите на Сандов, дори едно домакинство, което постави панел на покрива си, по някакъв начин участва в цялата енергийна система.

Заради ограничителни режими през годините е имало малко нови енергийни мощности от ВЕИ. Сандов даде за пример, че има забрана да се строят възобновяеми мощности върху земеделска земя. Освен това все още в България не са навлезли плаващите ВЕИ – фотоволтаици на водна площ. Не е добре развита и геотермалната енергия. Има ограничения и за вятърните централи.

Екоминистърът увери, че се прави всичко възможно да няма конфликт между мерките, които се вземат за климатичните промени и ВЕИ. Затова трябва да се способства „отпушването“ на всички други възможности и да се създаде ясна рамка за рестриктивните режими.

Новият финансов инструмент REPowerEU показва в значителна степен посоката къде трябва да се съсредоточат новите инвестиции във възобновяема енергия и как да бъде решен въпросът със защитените територии.

Ясен регламент и по-бързи процедури„, заяви Борислав Сандов.

В момента се подготвя промяна на Наредбата за подземните и повърхностните води, за да се „отпушат“ онези процеси, които ще дадат възможност върху все повече водни площи да се разполагат фотоволтаични централи, обясни министърът.

Работи се и с министерството на земеделието, за да се намери начин да се въведат агрофотоволтаиците, допълни Борислав Сандов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Сигналът е подаден от майката на жертвата

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

САЩ: Русия използва химическо оръжие в Украйна

В нарушение на международната забрана

Държавният контрольор иска съдействие от Нетаняху за разследването на 7 октомври

Израелският държавният контрольор призова премиера Бенямин Нетаняху и началника...

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img