Реклама

https://www.gerb.bg/bg

COVID-19 увеличил депресиите, българите сме най-неудовлетворени от живота

Всеки пети през живота си е преживял депресивен период. Депресията засяга два пъти по-често женския пол. Ситуацията в България с всеки изминал ден се задълбочава заради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве. Тази статистика бе посочена по време на дискусионно студио „Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния“. По инициатива на СЗО – България Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, УНИЦЕФ – България, Портал на пациента, Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), Асоциация „Грижа за пациента“ и Фондация „В помощ на здравето“ през 2021 г. поставиха началото на информационната кампания „Победи депресията!“. Една от основните цели на това неформално обединение е да се направи видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания – депресията.

Основен проблем по темата е, че много от хората с депресия не търсят лечение. Симптомите могат да са леки и тежки, до напълно изтощителни. Появяват се и други психични разстройства, като например ГДР (голямо психично разстройство). Депресията се повтаря при 75-80% от пациентите, а при 15-20% може да доведе до значителни нарушения в способността на индивида да се справя с ежедневните си отговорности.

Представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски посочи, че проблемът трябва да получи необходимото внимание и необходимото финансиране.

Нужна е реформа на психичното здраве, коронавирусът обърна внимание на психичното здраве, защото много хора усетиха симптоми – депресия, тревожни разстройства, обостриха психичните разстройства„, коментира той.

Експертът добави факта, че глобалната икономика губи милиони заради хора в депресия, които могат да допринасят за БВП, от разходи за лечение, социални услуги и т.н.

Околийски отчете още, че психичното състояние засяга хора от всички възрасти, започва около 14-годишна възраст, удвоява се при се хората над 65 г. У нас достъпът до услуги е ограничен, не е осигурен достъп три пъти за посещения при психиатър, което е задължително. 

СЗО посочва, че финансирането за психично здраве в България е обидно ниско, по-малко от 25% от всички разходи са за това, над 80% от парите отиват в психиатричните болници, а коронавирусът повиши нуждата от тези услуги. Околийски поиска да се обърне внимание на хората на първа линия – лекари, санитари, психолози, възрастни.

В заключение бяха коментирани и средствата за психиатрична помощ в Плана за възстановяване и устойчивост, според който за модернизация се отпускат 30 млн. лв. за подкрепа на Стратегията за психично здраве.

Калина Иванова, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, обаче отбеляза, че в борбата с депресията държавата вече помага в по-голяма степен и услугите се търсят повече, но въпреки това сме много далеч от мястото, на което искаме да бъдем. Депресията може да се усложни до степен човек да постъпи в болница, каза тя. Михаил Околийски добави, че България сме на първо място в света.

Доц. Владимир Наков, началник на отдел „Психично здраве“ в НЦОЗА, даде тревожни данни: 40 млн. души в Европа са с ГДР, 50% от тях не се лекуват и в тази връзка самоубийствата са на 10-то място сред водещите причини за смърт.

По думите му за депресията отношението мъже-жени е 2 към 1. С напредване на възрастта нараства и процентът на хората, страдащи от депресия. 1.5% от общата смъртност са самоубийствата в България, на трето място е деменцията. А българите са най-неудовлетворени от живота, само Румъния и Република Северна Македония са като нас по честота на депресията, сочат данните на специалиста.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Окончателно: Отмениха разрешението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението...

Три трупа бяха открити в Мексико

Три тела бяха открити в Мексико на мястото, на...

Пиян полицай се блъсна с колата си в билборд във Велико Търново

Задържаха полицейски служител за срок до 24 часа, след...

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на...

Русия поела контрола над Красногоровка в ДНР

Руската щурмова авиация пое контрола над най-големия укрепен район...

„Синя България“ с Петър Москов гледа към ДСБ и СДС

"На терена на изборите е Синя България." Такава заявка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg