https://www.gerb.bg/bg

Владимир Христовски: Бесни псета хапят децата ни

Владимир Христовски, снимка: Facebook

Пореден случай с нахапани деца от куче в София. И то не улично, ами домашно. И то не в двора на даден дом, а в парк. Последният случай е от Южния парк, където домашно куче нахапа пет деца. За щастие те са физически добре, но все още е рано да се каже какви са психическите им травми, нанесени от впитите зъби на четириногото в тях.

Защо се стигна дотук ли?

Защото много от собствениците на домашни любимци не спазват разписаното в Наредбата за придобиване, притежание и отглеждане на животни на територията на Столичната община. Мислейки за кефа на любимеца си, пускат едри кучета да тичат спокойно между хора и деца, а Наредбата казва, че те трябва да се водят на повод и да са с намордник. Дежурното оправдание, че обичат децата и не нападат, е несъстоятелно и това се доказва във времето.

Мнозина казват – липсва контрол и затова всеки си води кучето където си поиска. Несъмнено това е един от проблемите, но по-фундаменталният е, че стопаните смятат, че кучето им има повече права от хората и децата. Неведнъж съм ставал свидетел на грозни свади между стопанин на животно и обикновен човек, който моли да си приберат „звяра“, а вместо това му се отвръща, че като го е страх – да си седи у дома. Наглостта у някой стопани е на изключително високо ниво и трябва да се предприемат сериозни мерки срещу този индикатор на самозабравата и свободното газене на чуждите права.

Трябва ясно да кажем, че кучето е огледало на стопанина си – като поведение, отношение и ако това е абсолютна величина, то заключението за мнозинството от стопаните не е никак добро.

Убеден съм, че нито животни, нито хора трябва да се противопоставят, следва и стопаните да го възприемат и да се съобразяват с това. Несъобразителността им личи не само по време на разходката на домашния им любимец, а и от това, че масово не почистват изпражненията на питомника си и за това тротоари, градинки, паркове и детски площадки са минирани, нерядко малките деца ровят в тях, особено ако животното си е свършило работата в някой пясъчник.

Стопаните на четириногите не могат да се оплачат от това, че няма места за свободното им разхождане, защото такива са обособени на доста места в града. Уви, отново всичко опира до човека и манталитета му. Смята, че той и кучето му имат безусловни права и никакви задължения. И тук идва моментът да се каже, че действащата Наредба трябва да се спазва, а контролът да е драконовски, защото тук става дума за здравето и психическото състояние на децата ни.

Санкциите също трябва да са неизбежни, неоспорими, но също така и солени. Време е за истинска и реална зоополиция и наказания за стопаните, защото животните не са виновни. Виновни са онези, които твърдят, че ги обичат, че са безобидни и ги превръщат в зверове за околните.

Смятам, че Наредбата трябва да бъде променена и да се забрани свободното пускане на кучета в паркове, градини и по улици, но реално, не само на хартия. Свободната разходка да е възможна само в специално предназначените за това места. Намордникът трябва да стане задължително изискване за разходка навън, особено на големите породи кучета и не трябва да остава у никого усещането, че може да мине метър и да наруши това правило. Зная какво ще кажат стопаните им – ама това е некомфортно за животното. А комфортно ли е да причини болка, страдание и страх у поредния човек, върху който се нахвърли – било то, за да му се радва или да го ухапе? И двете оставят трайни следи и щети у човека, на който му се случва.

Може би във времето, когато хората бяха по-добри, нямаше толкова много инциденти с домашни любимци, но уви, днес фактите са други – в посока на изчезващата човечност, добродетели и емпатия към другия.

/източник: Newsone.bg

Владимир Христовски

Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Министерството на спорта обясни защо не финансира Федерацията по вдигане на тежести

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg