https://www.gerb.bg/bg

Радан Кънев: Лош знак е отказът на опозицията да участва в комисията за Конституцията

Снимка: архив БГНЕС

Големият въпрос не е решението на Конституционния съд, а изключително бруталното поведение на Висшия съдебен съвет, който отказва да разгледа такова предложение, въпреки че Конституцията изрично казва, че такова предложение може да бъде направено и да бъде разгледано. ВСС просто наруши съвсем директно Конституцията и се наложи тълкуване на очевидното. Това заяви евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев в отговор на въпрос на News.bg

Решението на Конституционния съд (КС), че правосъдният министър може да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор, не може да е стъпка в правилната или грешната посока за съдебната реформа. Доколкото в конкретния случай Конституция дори не подлежи на тълкуване и тя е пределно ясна, и отговорът на КС бил единодушен и категоричен – има текст, който казва, че може правосъдният министър да поиска оставката на обвинител номер едно, уточни Кънев.

Относно създаването на Временната комисия за промяна в Конституцията, Радан Кънев заяви, че това е много по-деликатен въпрос, защото опозицията отказва да влезе във временната комисия. По този начин опозицията дава знак, че няма как да се събере 2/3 мнозинство в парламента. Комисията има задача да изготви проект за конституционни промени и на база на така изготвения проект, да се търси мнозинство, обясни Радан Кънев.

По думите му добре е след като има доста широко съгласие за конституционни промени и в една съдебна власт те са нужни, да има комисия, която да ги подготви. Дали обаче ще се събере мнозинство или не, е рано да се коментира, но отказът на опозицията да участва е лош знак. Работата трябва да продължи, защото и българското обществено мнение, и поредица от препоръки на европейските институции казват, че България има нужда от задълбочена промяна на законодателната си уредба, особено в частта за главния прокурор, подчерта Радан Кънев.

Коментарът си той направи, след като взе участие на онлайн пресконференция с колегата си евродепутат Андрей Слабаков, посветена на това как по-успешно може да се преборим с раковите заболявания.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg