Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радан Кънев: Лош знак е отказът на опозицията да участва в комисията за Конституцията

Снимка: архив БГНЕС

Големият въпрос не е решението на Конституционния съд, а изключително бруталното поведение на Висшия съдебен съвет, който отказва да разгледа такова предложение, въпреки че Конституцията изрично казва, че такова предложение може да бъде направено и да бъде разгледано. ВСС просто наруши съвсем директно Конституцията и се наложи тълкуване на очевидното. Това заяви евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев в отговор на въпрос на News.bg

Решението на Конституционния съд (КС), че правосъдният министър може да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор, не може да е стъпка в правилната или грешната посока за съдебната реформа. Доколкото в конкретния случай Конституция дори не подлежи на тълкуване и тя е пределно ясна, и отговорът на КС бил единодушен и категоричен – има текст, който казва, че може правосъдният министър да поиска оставката на обвинител номер едно, уточни Кънев.

Относно създаването на Временната комисия за промяна в Конституцията, Радан Кънев заяви, че това е много по-деликатен въпрос, защото опозицията отказва да влезе във временната комисия. По този начин опозицията дава знак, че няма как да се събере 2/3 мнозинство в парламента. Комисията има задача да изготви проект за конституционни промени и на база на така изготвения проект, да се търси мнозинство, обясни Радан Кънев.

По думите му добре е след като има доста широко съгласие за конституционни промени и в една съдебна власт те са нужни, да има комисия, която да ги подготви. Дали обаче ще се събере мнозинство или не, е рано да се коментира, но отказът на опозицията да участва е лош знак. Работата трябва да продължи, защото и българското обществено мнение, и поредица от препоръки на европейските институции казват, че България има нужда от задълбочена промяна на законодателната си уредба, особено в частта за главния прокурор, подчерта Радан Кънев.

Коментарът си той направи, след като взе участие на онлайн пресконференция с колегата си евродепутат Андрей Слабаков, посветена на това как по-успешно може да се преборим с раковите заболявания.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Лавров знае за френски инструктори в Украйна, споменава и България

Русия разполага с информация, че френски инструктори заедно с...

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img