Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Учениците да пътуват безплатно, а билети да се купуват от google maps предлага ДБ в София

Експерти към транспортната комисия на Столичния общински съвет и групата на Демократична България предлагат промени в схемата на градския транспорт и превозните документи в София.

На първо място експертът Виктор Чаушев обясни какво се предлага да отпадне.

Всички документи на Метрополитен. Причината е, че метрото носи 30 млн. лв. приходи в градския транспорт, което е 1/5 от целия градски транспорт. Чаушев обясни, че е искана справка за разписанията и продадените билети от метрото, за да може да се знаят и приходите, както и да се синхронизира с градския транспорт, но това досега не се е случвало. Предложението включва да се издават билети само от Центъра за градска мобилност.

– Карти да останат само за част от мрежата

– 3 и 6-месечните карти да отпаднат

– Да отпаднат талоните за 10 пътувания

– Тридневната карта

– Неперсонализирана месечна и годишна карта, за да се купува само от юридически лица.

Ето и какво ново се предлага да бъде въведено за пътуване в столичния градски транспорт:

– билет за 30 мин – за кратко случайно пътуване без прекачване, достъпен през смартфон, ще се агрегира до дневна карта, продаван от водача

– билет за 60 мин с прекачване на цена 2.40 лв., който предлага неограничено прекачване до 60 мин. Той да може да се закупи с електронна банкова карта или от пункт

– дневна карта – 4 лв., която може да се закупува през смартфона и работи с агрегиране чрез банкова карта и се използва все повече и повече

– 24-часова карта за 6 лв. – която се купува през смартфон, пункт, електронна банкова карта и може да бъде предварително закупена. Тя важи и за първото чекиране за 24 ч, за нощния транспорт и е идеална за туристи

– седмична карта от 20 лв., също достъпна през банкова карта и смартфон. Работи със седмично агрегиране – ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лв. – събота и неделя ще са безплатни

– Ученици, студенти и докторанти да пътуват напълно безплатно. Виктор Чаушев обясни тази мярка като най-важна, тъй като според проучване в други държави, ако младите хора се научат да пътуват с градския транспорт по-рано, те остават в него и след това.

Предложението е да се използват двата национални регистъра и тези карти да се издават по служебен път. Проучване сочи, че в столицата има 210 000 от тази група, освен това картата се издава лесно служебно и е достъпна в телефона. Целта е да се возят и в нощния транспорт студентите и да се намали гратисът, който показва, че основно е именно от млади хора.

С тази мярка Столична община и Центърът за градска мобилност ще получат 20 млн. лв. повече – сега от карти се вземат 17 млн.лв. от държавата, а така ще станат 37.8 млн. лв. 2 млн. лв. могат да бъдат използвани за по-редовен транспорт на студентските линии към Студентски град и 2 млн. лв. да отидат за пускане на нощния транспорт. 16.8 млн. лв. остават чисто в системата на обществения транспорт за подобряване на цялостната схема, покриването на стари задължения и т.н.

– Предлага се още разсрочена годишна карта – да се купува на 3 вноски, първата вноска заменя тримесечната карта, втората – шестмесечната карта, оскъпяването е в размер на 5 лв., важи за нощния транспорт. Цената й остава непроменена – 370 лв.

Дигитални решения и ефективност:

– касите на метростанциите стават каси на ЦГМ

– да има множество ел. дистрибутори на превозни документи

– да се купуват билети от google maps

Общинският съветник от Демократична България Симеон Ставрев обясни, че по последното искане е задал въпрос към кмета на столицата Йорданка Фандъкова, което е важно улеснение за гражданите – да могат да си купуват билети за градския транспорт през телефона.

Интересен факт още е, че купуванията на билети за градския транспорт с банкова карта се увеличават.

На пресконференцията днес стана ясно, че предлаганите промени вече са обсъдени в работна група, голяма част от тях са предлагани и от други политически сили, срещите с тях предстоят. Предложенията ще бъдат представени на следващото заседание на СОС за обсъждане, а след това внесени и като доклад от ДБ. Очакванията са да се приеме до есента, за да може да се случи мярката с безплатното пътуване на ученици и студенти.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Комерсант“: Кримският мост е бил взривен с ракетно гориво

Руските разследващи държат на маршрута през България

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея, които...

Саудитска Арабия постави две условия на Израел

Целта е нормализиране на двустранните отношения

Стачка в железниците за Евро-2024 в Германия

Тревожни данни за работещите в сектора разкри Bild

Днес е Разпети петък

Разпети или Велики петък е най-тъжният ден за християните,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Полицията в Санкт Петербург ликвидира мъж, заплашил със самоубийство

В руския Санкт Петербург при престрелка е бил убит...

Обявиха тридневен национален траур в Чили

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен национален траур...

Паркираме безплатно в центъра на София по време на празниците

Безплатно ще бъде паркирането в "синя" и "зелена" зона...

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img