Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Учениците да пътуват безплатно, а билети да се купуват от google maps предлага ДБ в София

Експерти към транспортната комисия на Столичния общински съвет и групата на Демократична България предлагат промени в схемата на градския транспорт и превозните документи в София.

На първо място експертът Виктор Чаушев обясни какво се предлага да отпадне.

Всички документи на Метрополитен. Причината е, че метрото носи 30 млн. лв. приходи в градския транспорт, което е 1/5 от целия градски транспорт. Чаушев обясни, че е искана справка за разписанията и продадените билети от метрото, за да може да се знаят и приходите, както и да се синхронизира с градския транспорт, но това досега не се е случвало. Предложението включва да се издават билети само от Центъра за градска мобилност.

– Карти да останат само за част от мрежата

– 3 и 6-месечните карти да отпаднат

– Да отпаднат талоните за 10 пътувания

– Тридневната карта

– Неперсонализирана месечна и годишна карта, за да се купува само от юридически лица.

Ето и какво ново се предлага да бъде въведено за пътуване в столичния градски транспорт:

– билет за 30 мин – за кратко случайно пътуване без прекачване, достъпен през смартфон, ще се агрегира до дневна карта, продаван от водача

– билет за 60 мин с прекачване на цена 2.40 лв., който предлага неограничено прекачване до 60 мин. Той да може да се закупи с електронна банкова карта или от пункт

– дневна карта – 4 лв., която може да се закупува през смартфона и работи с агрегиране чрез банкова карта и се използва все повече и повече

– 24-часова карта за 6 лв. – която се купува през смартфон, пункт, електронна банкова карта и може да бъде предварително закупена. Тя важи и за първото чекиране за 24 ч, за нощния транспорт и е идеална за туристи

– седмична карта от 20 лв., също достъпна през банкова карта и смартфон. Работи със седмично агрегиране – ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лв. – събота и неделя ще са безплатни

– Ученици, студенти и докторанти да пътуват напълно безплатно. Виктор Чаушев обясни тази мярка като най-важна, тъй като според проучване в други държави, ако младите хора се научат да пътуват с градския транспорт по-рано, те остават в него и след това.

Предложението е да се използват двата национални регистъра и тези карти да се издават по служебен път. Проучване сочи, че в столицата има 210 000 от тази група, освен това картата се издава лесно служебно и е достъпна в телефона. Целта е да се возят и в нощния транспорт студентите и да се намали гратисът, който показва, че основно е именно от млади хора.

С тази мярка Столична община и Центърът за градска мобилност ще получат 20 млн. лв. повече – сега от карти се вземат 17 млн.лв. от държавата, а така ще станат 37.8 млн. лв. 2 млн. лв. могат да бъдат използвани за по-редовен транспорт на студентските линии към Студентски град и 2 млн. лв. да отидат за пускане на нощния транспорт. 16.8 млн. лв. остават чисто в системата на обществения транспорт за подобряване на цялостната схема, покриването на стари задължения и т.н.

– Предлага се още разсрочена годишна карта – да се купува на 3 вноски, първата вноска заменя тримесечната карта, втората – шестмесечната карта, оскъпяването е в размер на 5 лв., важи за нощния транспорт. Цената й остава непроменена – 370 лв.

Дигитални решения и ефективност:

– касите на метростанциите стават каси на ЦГМ

– да има множество ел. дистрибутори на превозни документи

– да се купуват билети от google maps

Общинският съветник от Демократична България Симеон Ставрев обясни, че по последното искане е задал въпрос към кмета на столицата Йорданка Фандъкова, което е важно улеснение за гражданите – да могат да си купуват билети за градския транспорт през телефона.

Интересен факт още е, че купуванията на билети за градския транспорт с банкова карта се увеличават.

На пресконференцията днес стана ясно, че предлаганите промени вече са обсъдени в работна група, голяма част от тях са предлагани и от други политически сили, срещите с тях предстоят. Предложенията ще бъдат представени на следващото заседание на СОС за обсъждане, а след това внесени и като доклад от ДБ. Очакванията са да се приеме до есента, за да може да се случи мярката с безплатното пътуване на ученици и студенти.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гешев подозира, че Борисов стои зад атентата срещу него (ВИДЕО)

Бившият главен прокурор Иван Гешев се яви на разпит...

Атанас Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Ангел Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Случаите на коклюш в България от началото на годината...

Проф. Антоанета Христова: Битката не е между ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС, а между сглобката и отвратените

Контрабандният канал в "Митниците“ захлупи политическия скандал около ротацията....

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img