Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стефан Янев: Променя се балансът на силите в Черно море

Продължава тенденцията за трайна промяна в стратегическия и военен баланс на силите в района на Черно море. Въпросът е не само как ще се реализира концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, но и как България може да осигури и даде принос за нейното изпълнение.

Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев по време на годишната конференция на тема „Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона“. Припомняме, че само преди две седмици военният министър и бивш служебен премиер през миналата година, препоръча да се четат по-малко медиите и повече документите по отношение на кризата около Украйна.

Той посочи, че случващото се около границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значителни негативни отражения върху българската сигурност. Концентрирането на руски войски около границата на Украйна нагнетява напрежението, повишава несигурността и дава стратегическо предимство на Москва за постигането на политически цели точно в духа на реалполитик, изтъкна Янев.

Времената, в които живеем са повече от притеснителни и коренно променени. Завръща се тенденцията за противопоставяне на Великите сили с опити за налагане на сфери на влияние. Днес регионът е изправен пред сериозна международна и военнополитическа криза – такава, каквато не е имало от края на Студената война. За това трябва да реагираме адекватно, смело, решително и най-вече национални отговорно, настоя бившият служебен премиер.

Ръководството на Министерство на отбраната (МО) активно участва в консултациите за взимане на решения в НАТО, включително и в процеса за разработването на новата стратегическа концепция на Алианса, увери военният министър и подчерта, че: „Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. България е суверенна държава и всички решения за предприемане на действия в областта на отбраната се взимат от българското правителство и Народното събрание.“

Точността и обективността на военните оценки и на изразените национални позиции в НАТО са изключително важни, допълни Стефан Янев. Той отчете известно подобрение, но и сериозни дефицити в състоянието на въоръжените сили.

Политическото ръководство на МО вижда необходимост от съсредоточаване на усилията в пет области: хората в отбраната, изграждане и развитие на отбранителните способности, военнообразователна система и развойна дейност, повишаване на административния капацитет и нормативна и подзаконова нормативни уредба.

Ще бъде направено всичко възможно като военен министър през настоящата година да бъде възобновен проектът за бронираните машини на сухопътните войски. Стефан Янев говори и за ВЕИ-технологии за енергийно обезпечаване на структурите на въоръжените сили.

Нужен е анализ за организационните структури на ведомството за повишаване на административния капацитет. От изключителна важност обаче е всички дейности и мероприятия в план 2020-2026 г. за обраната, да бъдат адекватно осигурени с финансови средства.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че в отговор на динамичното променящата се среда и сигурност през последните години въоръжените сили на съюзните държави в НАТО са в процес на постоянна трансформация. Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона поставя много предизвикателства пред въоръжените сили на съюзниците, както и по отношение на тяхната роля по реализиране на концепцията, но и за отбранителни способности и нива на готовност.

По думите му колективната система за сигурност не означава, че страна членка на НАТО може да осигури своята отбрана за сметка на разходите на другите съюзници. Принципът е солидарност разходите за отбрана, съгласно БВП на страните минимум 2%. Адмирал Ефтимов се надява, че заплахите ще предизвикват дискусии и ще намерят генериране на разумно превъоръжаване на структурата на въоръжените сили по осигуряване на отбраната ни, както и ангажиментите по отношение на колективната система за сигурност.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

Евтим Милошев вижда предимство да е министър в правителство сираче

България има много по-голям потенциал в туризма. Това заяви...

Асен Василев: Бойко Борисов не е в положение да поставя условия

Бойко Борисов не е в състояние да поставя условия....

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Бачийски: ПП-ДБ не може да е алтернатива, ако работи с ГЕРБ и ДПС

ПП възникна като формация, която трябваше да бъде алтернатива...

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img