Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Стефан Янев: Променя се балансът на силите в Черно море

Продължава тенденцията за трайна промяна в стратегическия и военен баланс на силите в района на Черно море. Въпросът е не само как ще се реализира концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, но и как България може да осигури и даде принос за нейното изпълнение.

Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев по време на годишната конференция на тема „Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона“. Припомняме, че само преди две седмици военният министър и бивш служебен премиер през миналата година, препоръча да се четат по-малко медиите и повече документите по отношение на кризата около Украйна.

Той посочи, че случващото се около границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значителни негативни отражения върху българската сигурност. Концентрирането на руски войски около границата на Украйна нагнетява напрежението, повишава несигурността и дава стратегическо предимство на Москва за постигането на политически цели точно в духа на реалполитик, изтъкна Янев.

Времената, в които живеем са повече от притеснителни и коренно променени. Завръща се тенденцията за противопоставяне на Великите сили с опити за налагане на сфери на влияние. Днес регионът е изправен пред сериозна международна и военнополитическа криза – такава, каквато не е имало от края на Студената война. За това трябва да реагираме адекватно, смело, решително и най-вече национални отговорно, настоя бившият служебен премиер.

Ръководството на Министерство на отбраната (МО) активно участва в консултациите за взимане на решения в НАТО, включително и в процеса за разработването на новата стратегическа концепция на Алианса, увери военният министър и подчерта, че: „Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. България е суверенна държава и всички решения за предприемане на действия в областта на отбраната се взимат от българското правителство и Народното събрание.“

Точността и обективността на военните оценки и на изразените национални позиции в НАТО са изключително важни, допълни Стефан Янев. Той отчете известно подобрение, но и сериозни дефицити в състоянието на въоръжените сили.

Политическото ръководство на МО вижда необходимост от съсредоточаване на усилията в пет области: хората в отбраната, изграждане и развитие на отбранителните способности, военнообразователна система и развойна дейност, повишаване на административния капацитет и нормативна и подзаконова нормативни уредба.

Ще бъде направено всичко възможно като военен министър през настоящата година да бъде възобновен проектът за бронираните машини на сухопътните войски. Стефан Янев говори и за ВЕИ-технологии за енергийно обезпечаване на структурите на въоръжените сили.

Нужен е анализ за организационните структури на ведомството за повишаване на административния капацитет. От изключителна важност обаче е всички дейности и мероприятия в план 2020-2026 г. за обраната, да бъдат адекватно осигурени с финансови средства.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че в отговор на динамичното променящата се среда и сигурност през последните години въоръжените сили на съюзните държави в НАТО са в процес на постоянна трансформация. Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона поставя много предизвикателства пред въоръжените сили на съюзниците, както и по отношение на тяхната роля по реализиране на концепцията, но и за отбранителни способности и нива на готовност.

По думите му колективната система за сигурност не означава, че страна членка на НАТО може да осигури своята отбрана за сметка на разходите на другите съюзници. Принципът е солидарност разходите за отбрана, съгласно БВП на страните минимум 2%. Адмирал Ефтимов се надява, че заплахите ще предизвикват дискусии и ще намерят генериране на разумно превъоръжаване на структурата на въоръжените сили по осигуряване на отбраната ни, както и ангажиментите по отношение на колективната система за сигурност.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нинова с пет думи за сглобката: Страх, алчност, предателство, безотговорност и агония (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=ViSAtzkprqk 5 думи казват всичко за ситуацията - страх, алчност,...

Пореден кмет с фирма

Кметът на с. Пороминово, област Кюстендил, Кирил Калинков е...

Земетресение от 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова Гвинея

Трима души загинаха, разрушени са стотици домове

ЕК одобри приходите от замразените руски активи за Украйна

Ние продължаваме много ясно да стоим до Украйна, както...

ДПС направило всичко, за да няма избори (ВИДЕО)

От партията няма да подкрепят втори мандат

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img