Реклама

https://www.gerb.bg/bg

За обединяване на международната общност и правилно разпределяне на ресурсите, настоя Румен Радев

Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване.

Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието на високо равнище на ООН на тема „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“, което се осъществи чрез видеоконферентна връзка.

Българският държавен глава представи страната ни по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Президентът заяви, че предизвикателствата, произтичащи от разпространението на коронавируса, изискват засилено международно сътрудничество и многостранен подход.

„Настоящата пандемия подчерта необходимостта от ефективни, целенасочени и стабилни фискални политики. Страните трябва внимателно да намерят баланс между фискалните стимули и поддържане на резерви, които може да се окажат от съществено значение“, заяви Румен Радев.

По думите му са необходими смели мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, ако търсим ефективно и трайно възстановяване след пандемията.

Той е на мнение, че в икономическата и финансовата сфера трябва да се предприемат политики, различни от установените досега.

„Световната икономика и нейната финансова архитектура трябва да бъдат ефективни, приобщаващи и устойчиви, за да допринесат за възстановяването след кризата и да ни подготвят за неочаквани извънредни ситуации като тази, пред която сме изправени днес“, заяви Румен Радев.

Той подчерта изключителното значение на обединяването на международната общност и разпределянето на ресурси там, където са необходими. Държавният глава заяви, че трябва да се използва и потенциалът на частния сектор и изтъкна необходимостта от международна платформа от свързани с COVID-19 проекти, чрез които както частните, така и обществени дарители могат да оказват помощ.

Пандемията от COVID-19 показа, че инвестициите в здравеопазване са решаващи и трябва да направят здравните системи по-устойчиви и подготвени за критични ситуации. Наред с това е необходимо да се осигурят медицински услуги за всеки един, който се нуждае от тях, посочи Румен Радев.

Солидарността е ключов фактор за глобалното разрешаване на кризата, породена от коронавируса, заяви Румен Радев и допълни, че в кратки срокове България е успяла не само да трансформира индустрията си за производство на лични предпазни средства, но и част от тази продукция страната ни е предоставила на 12 страни от Западните Балкани и Източна Европа. В изказването си президентът посочи, че дневният ред на Програмата за устойчиво развитие 2030 трябва да остане пътна карта за бъдещото развитие.

Събитието „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“ е организирано от генералния секретар на ООН, министър-председателите на Канада Джъстин Трюдо и на Ямайка Андрю Холнес, които участваха във виртуалния форум.

Участие взеха държавни и правителствени ръководители от цял свят, както и на представители на международни институции и организации, сред които председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

Цената на зърното на световните пазари се успокои в последния ден на април

Котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха...

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват

Индексът на тържищните цени за седмица е паднал с 0.81

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Първостепенен външнополитически приоритет за България е присъединяването към Организацията...

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

24-годишен шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново,...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

Крум Зарков: Съдебната реформа катастрофира

Криза има в държавата. Това каза пред БНТ Крум...

Великобритания разработва хиперзвукова крилата ракета

Страната се опитва да догони Китай, САЩ и Русия

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img