Реклама

https://www.gerb.bg/bg

За обединяване на международната общност и правилно разпределяне на ресурсите, настоя Румен Радев

Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване.

Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието на високо равнище на ООН на тема „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“, което се осъществи чрез видеоконферентна връзка.

Българският държавен глава представи страната ни по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Президентът заяви, че предизвикателствата, произтичащи от разпространението на коронавируса, изискват засилено международно сътрудничество и многостранен подход.

„Настоящата пандемия подчерта необходимостта от ефективни, целенасочени и стабилни фискални политики. Страните трябва внимателно да намерят баланс между фискалните стимули и поддържане на резерви, които може да се окажат от съществено значение“, заяви Румен Радев.

По думите му са необходими смели мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, ако търсим ефективно и трайно възстановяване след пандемията.

Той е на мнение, че в икономическата и финансовата сфера трябва да се предприемат политики, различни от установените досега.

„Световната икономика и нейната финансова архитектура трябва да бъдат ефективни, приобщаващи и устойчиви, за да допринесат за възстановяването след кризата и да ни подготвят за неочаквани извънредни ситуации като тази, пред която сме изправени днес“, заяви Румен Радев.

Той подчерта изключителното значение на обединяването на международната общност и разпределянето на ресурси там, където са необходими. Държавният глава заяви, че трябва да се използва и потенциалът на частния сектор и изтъкна необходимостта от международна платформа от свързани с COVID-19 проекти, чрез които както частните, така и обществени дарители могат да оказват помощ.

Пандемията от COVID-19 показа, че инвестициите в здравеопазване са решаващи и трябва да направят здравните системи по-устойчиви и подготвени за критични ситуации. Наред с това е необходимо да се осигурят медицински услуги за всеки един, който се нуждае от тях, посочи Румен Радев.

Солидарността е ключов фактор за глобалното разрешаване на кризата, породена от коронавируса, заяви Румен Радев и допълни, че в кратки срокове България е успяла не само да трансформира индустрията си за производство на лични предпазни средства, но и част от тази продукция страната ни е предоставила на 12 страни от Западните Балкани и Източна Европа. В изказването си президентът посочи, че дневният ред на Програмата за устойчиво развитие 2030 трябва да остане пътна карта за бъдещото развитие.

Събитието „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“ е организирано от генералния секретар на ООН, министър-председателите на Канада Джъстин Трюдо и на Ямайка Андрю Холнес, които участваха във виртуалния форум.

Участие взеха държавни и правителствени ръководители от цял свят, както и на представители на международни институции и организации, сред които председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

Сенатът на САЩ придвижи чуждестранната военна помощ

Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img